Dziesmu un deju svētku pasākumus varētu apmeklēt pusmiljons skatītāju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Dace Spalvina/Shutterstock

Dziesmu un deju svētku pasākumus nākamvasar varētu apmeklēt pusmiljons skatītāju, pieļāva svētku izpilddirektore Daina Markova.

XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII deju svētku programmā ir vairāk nekā 60 notikumu, no kuriem divas trešdaļas ir bez maksas un pieejami visiem interesentiem.

Pēc Markovas paustā, lai gan precīzs dalībnieku skaits būs zināms, tikai noslēdzoties skatēm, plānots, ka tie būs aptuveni 40 000 cilvēku - 16 000 koristu un 18 000 dejotāju, kā arī folkloras kopu, orķestru un citu tautas mākslas nozaru - koklētāju ansambļu, amatierteātru, tautas lietišķās mākslas - dalībnieki.

Taujāta, kādas ir lielākās svētku izmaksu pozīcijas, Markova akcentēja, ka tā noteikti ir ēdināšana, kas izmaksā ap 3,5 miljoniem eiro, un dotācijas, kurās ietilpst izdevumi par neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanu.

Tāpat, kā norādīja svētku izpilddirektore, runa ir arī par izdevumiem saistībā ar sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanu, kā arī dotācija sabiedriskajiem medijiem par svētku atspoguļošanu un dokumentēšanu.

Markova uzsvēra, ka liela izdevumu pozīcija ir dalībnieku izmitināšana. Pirms pieciem gadiem tie bija pieci eiro vienam cilvēkam par nakti, tagad tie būs septiņi eiro un viens cents.

Valsts sedz dalībnieku ēdināšanas un izmitināšanas izmaksas svētku laikā. Ja 2018.gadā dalībnieku ēdināšanas izmaksas vienam cilvēkam dienā bija 8 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), tad nākamgad tie būs jau 10 eiro un 80 centi, neskaitot PVN.

Taujāta, vai ēdinātājs jau ir zināms, Markova atbildēja, ka vēl nav izsludināts iepirkums. Patlaban ēdināšanas darba grupā tiek strādāts pie ēdienkartes un tiek modelēts, kā to vislabāk noorganizēt.

Svētku izpilddirektore atzina, ka tas ir plaša spektra plānošanas darbs, jo ēdināšana ir jāsaskaņo ar mēģinājumu grafikiem un dalībnieku izmitināšanas vietām. Turklāt jāņem vērā dažādi faktori, kas ietekmē ēdināšanas procesu, piemēram, neprognozējami laikapstākļi vasarā.

Savukārt transporta izmaksas svētku dalībniekiem - aptuveni pusmiljons eiro - tiks segts no svētku budžeta.

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētk notiks no 2023.gada 30.jūnija līdz 9.jūlijam Rīgā, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu