Svarīgākie noteikumi, kas jāņem vērā, dodoties pēc Ziemassvētku eglītes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: sockagphoto/Shutterstock

Ik gadu neatņemama svētku sastāvdaļa ir Ziemassvētku eglītes sagādāšana. Arī šogad Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja doties uz AS "Latvijas valsts meži" apsaimniekotajiem mežiem un pārnest mājās savu Ziemassvētku eglīti, ievērojot dažus noteikumus.

Eglīti svētkiem var doties meklēt tikai AS "Latvijas valsts meži" apsaimniekotajos mežos Latvijas teritorijā, kas dabā apzīmēti ar LVM īpašuma zīmēm – uz dzeltena fona attēlots LVM logotips.

Foto: Latvijas valsts meži

Uz "Latvijas valsts mežu" robežas ceļa vai kvartālstigas malā un kvartālstigu krustpunktos izvietotās zīmes vēsta, ka tā ir valsts mežu teritorija.

LVM apsaimniekoto mežu izvietojumu precīzi var aplūkot arī lietotnē LVM GEO Mobile.

Fona karšu sadaļā pieslēdzot "LVM meža karte", ar apzīmējumu "LVM" ir attēlotas valsts mežu teritorijas.

Kur un kādu eglīti meklēt

Ne visās vietās mežā eglītes atļauts cirst. Savu svētku rotu droši var meklēt meža ceļu malās, kvartālstigās, grāvju malās, zem elektrolīnijām, kā arī pieaugušā mežā zem lielajiem kokiem.

Eglītes stingri aizliegts cirst priežu, egļu, melnalkšņu un jaukta tipa jaunaudzēs, jo tur aug Latvijas nākotnes mežs.

Eglīšu ciršana aizliegta arī aizsargājamās teritorijās, kas apzīmētas ar ozollapas zīmi. Bez saskaņojuma eglīti aizliegts cirst arī citu īpašnieku mežos.

Izredzētās eglītes augstums nedrīkst būt lielāks par 3 metriem un celma diametrs 10 cm augstumā virs sakņu kakla nedrīkst pārsniegt 12 cm. Var izmantot gan cirvi, gan mačeti, bet visieteicamāk – zāģi, jo eglīte jānocērt iespējami tuvu zemei. Zāģējot celms paliek līdzens, savukārt cērtot ar cirvi vai mačeti, celms būs ass un uz tā var savainoties gan meža dzīvnieki, gan citi eglīšu meklētāji.

Arī pēc svētkiem eglīte var būt noderīga. Ar tās zariem var apsegt dārza augus vai izmantot kociņu kā kurināmo.

Foto: Latvijas valsts meži

Komentāru par došanos pēc svētku eglītes sniedza arī pieredzējis mežsaimnieks un Latvijas Meža īpašnieku biedrības valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks: "Tā ir skaista tradīcija, arī es ar saviem bērniem katru gadu eju savā mežā izvēlēties eglīti, kas priecēs mūs svētkos. Tā ir iespēja ne tikai visiem kopā brīnišķīgi pavadīt laiku, bet arī aprunāties par to, ko tad mēs mežā varam sastapt. 

Bet ir jāatceras, ka ne visi ir mežu īpašnieki, un tādā gadījumā pēc eglītes var doties tikai uz AS "Latvijas valsts meži" apsaimniekotajām platībām. 

Protams, gadījumu ir pietiekami daudz, kad tiek sabojātas jaunaudzes, un mežu īpašnieki pret to cīnās dažādi - un jāatceras, ka par eglītes ciršanu svešā mežā draud pat kriminālatbildība.

Es aicinu pārliecināties, ka vieta, kurp dodaties pēc savas eglītes, ir "Latvijas valsts mežu" īpašums, nevis kāda meža īpašnieka privātīpašums."

Arī Muižnieks atkārtoti atgādina, kā par to pārliecināties - "izmantojot  "Latvijas valsts mežu" lietotni LVM GEO Mobile vai arī meklējot mežā LVM īpašuma zīmes. Es cilvēkus aicinu padomāt arī par eglītes iegādi podiņā. Pareizi uzglabājot, pavasarī to var pārstādīt piemājas dārzā un turpmākos gadus lūkoties, cik krāšņa un kupla tā izaug."

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu