"Rezultāts ir katra vecāka murgs." "TikTok" izplatās bīstama tendence (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: ChiccoDodiFC/Shutterstock

Kad pusaugu meitene izveido profilu "TikTok" vietnē, vietnes algoritms jau pēc 2,6 minūtēm piedāvā meitenei skatīties videoklipus, kuros tiek reklamēti svara nomešanas plāni un kuros ir redzami dažādi paškaitējuma veidi. Par šo satraucošo tendenci ziņo portāls "Vice".

Lielbritānijas bezpeļņas organizācijas "Digitālā naida apkarošanas centrs" veiktajā pētījumā teikts, ka "TikTok" ieteikumu algoritmam nepieciešamas tikai 2,6 minūtes, lai parādītu pusaudzēm videoklipus, kas ietver nepārprotamus tievumu atbalstošus video, ierobežojošus ēšanas plānus un video par dažādiem paškaitējuma veidiem.

Pētnieki atklāja, ka viltotajos kontos, ko viņi izveidoja pusaudžu vārdā, šāda veida videoklipi tika rādīti 12 reizes vairāk nekā standarta kontos, kas pieder pieaugušiem cilvēkiem.

Pētījuma rezultāti publicēti tikko, decembra vidū. Pētnieki arī konstatējuši, ka diemžēl izskatās, ka vietne neko nedara, lai bīstamās algoritma tendences apturētu.

"Rezultāts ir katra vecāka murgs: pusaudžu ziņu plūsmas tiek bombardētas ar kaitīgu, mokošu saturu, kas var būtiski ietekmēt viņu izpratni par apkārtējo pasauli, kā arī viņu fizisko un garīgo veselību," raksta organizācijas "Digitālā naida apkarošanas centrs" izpilddirektors Imrans Ahmeds ziņojumā "Radīts, lai nonāvētu".

ASV vietne "TikTok" popularitātes ziņā ir apsteigusi "Instagram" un "Facebook" un kļuvusi par jauniešu iecienītāko sociālo mediju platformu. Divas trešdaļas no visiem pusaudžiem platformu izmanto vidēji 80 minūtes katru dienu. Uzņēmuma popularitāti lielā mērā ir veicinājis tā spēcīgais ieteikumu algoritms, kas lietotājiem piedāvā saturu lietotāja plūsmā un ir galvenais veids, kā lietotāji mijiedarbojas ar lietotni.

"Tas ir skaists iepakojums ar absolūti nāvējošu saturu," sacīja Ahmeds. Tas ir algoritma ātrums un nežēlība, kas padara to tik bīstamu.

Portāla "Vice" žurnālisti pārskatīja dažus videomateriālus, ko atklāja pētnieki, radot viltus pusaudžu profilus. Viņu ziņu plūsmas tika pārpludinātas ar video, kur runa ir par badošanos un paškaitējumu. Vairākos videoklipos bija redzami skuvekļa asmeņi un diskusijas par sevis savainošanu, savukārt vienā video, kas uzņemts no slimnīcas gultas, atskanēja jautājums:

"Tu pat neesi tik resna, kāpēc tu esi tik nedroša?" Pusaudze atbild: "Es redzu lietas, ko neviens cits neredz."

Ekstrēmākais saturs ietvēra ēšanas traucējumu kopienas locekļu filmētus videoklipus, kuros tiek apspriestas tādas tēmas kā pusaudzis, kurš dodas uz skolu pēc pašnāvības mēģinājuma, vai pusaudzes, kuras apspriež sevis graizīšanas metodes, un iedvesmojošās novājēšanas ("thinspo" vai "thinspiration") video, kuru mērķis ir motivēt zaudēt svaru. Vienā gadījumā neaizsargāta pusaudža kontā minūtes laikā tika parādīti trīs videoklipi, kuros citi pusaudži apspriež pašnāvības plānus.

"Tas ir kā iestrēgt greizo spoguļu zālē, kur tev nemitīgi saka, ka tu esi neglīts, tu neesi pietiekami labs, kāpēc tu nenogalini sevi. Tā ir drausmīga pieredze, tas viss burtiski nogāžas pār pusaudžiem. Un tas ir veids, kā darbojas "TikTok" algoritms," preses brīfingā žurnālistiem sacīja Ahmeds.

"TikTok" jau apstrīdējis pētījuma rezultātus, apgalvojot, ka metodoloģija "neatspoguļo reālu cilvēku patiesu uzvedību vai skatīšanās pieredzi".

"TikTok" pārstāvis sacīja, ka regulāri apspriežas ar veselības ekspertiem, novērš pārkāpumus un nodrošina piekļuvi atbalsta resursiem ikvienam, kam tā nepieciešama. "TikTok" piebilda, ka no vietnes pašlaik tiek izņemts saturs, par ko runāts ziņojumā.

Kur meklēt atbalstu un palīdzību

Informāciju un atbalstu var meklēt pusaudzucentrs.lv

Mentālās veselības atbalsta tālrunis vecākiem un bērniem: +37125737363.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu