VIDEO Pieaug "vāgneriešu" ietekme Mali. Latvija atsauc karavīrus (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Kādreiz bīstamākais no visiem karstajiem punktiem, kur ir iesaistījusies ANO, arī Latvija, lai apmācītu vietējos bruņotos spēkus - Mali. Taču kopš 2020. gada viss mainījies, piedzīvojot divus militāros apvērsumus un vāgneriešu ierašanos. Šogad Mali no Krievijas saņēma sešas Padomju laika militārās lidmašīnas, izkliedējot jebkādas ilūzijas, ka "Wagner" Āfrikā darbojas pēc savas iniciatīvas. TV3 raidījums "Nekā Personīga" skaidro, kāpēc Latvijas karavīri tiek atsaukti no Āfrikas.

2013. gadā Latvijas karavīri pirmo reizi devušies uz Āfrikas valsti Mali, lai piedalītos tā sauktajā vēsturiskajā misijā.

Raidījumā NBS Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks operacionālajos jautājumos Didzis Nestro uzsver, ka darbības Āfrikā zināmā mērā ietekmē procesus Eiropā. Tā ir gan migrācija, gan dažādu kriminālo elementu pārvietošanās migrācijas ceļā. Līdz ar to Eiropas Savienības interesēs ir stabilizēt šo reģionu, kaut gan reģions ir milzīgi liels.

“Mēs šobrīd runājam par Mali, bet patiesībā Eiropas Savienības militārajās diskusijās, militārā štāba ietvaros mēs patiesība runājam par visām piecām Sahelas valstīm. Ja mēs paskatāmies uz kartes, tas ir vairāk nekā 5000 kilometru garumā,” skaidro NBS pārstāvis.

Lai gan apmācību misijās Latvija piedalījusies ne vien Mali, bet arī Centrālāfrikas Republikā, pēc "Wagner" parādīšanās valstī, situācija mainījās.

Aģentūra "Reuters" ziņoja, ka par valsts līderu apsargāšanu un vietējo karavīru trenēšanu "Wagner" mēnesī saņem ap 11 miljoniem dolāru.

TV3 skaidro, ka, visticamāk, krievu grupējums sargā vērtīgu resursu raktuves un saņem ienākumus arī no tām.

Nestro uzsver, ka Mali metodes nav nedz demokrātiskākās, nedz pozitīvākās. Laupīšanas, piekaušanas, vardarbība, viņi īpaši nešķiro cilvēkus, pret kuriem viņi izpaužas šādā veidā. Tie var būt tie paši Mali drošības spēku karavīri un pārstāvji, tie var būt civiliedzīvotāji un, protams, arī islāmistu ekstrēmisti patrāpās. Tās metodes ir diezgan drastiskas.

Arī ASV valdība ziņo, ka drošības situācija kopš vāgneriešu ierašanās ir pasliktinājusies.

Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas pētnieks Valdis Kuzmins uzsver, ka jau ir jau pirmās liecības, ka Mali notikušas pirmās zvērības pret civiliedzīvotājiem, kur darbība ir ļoti pragmatiska. Ja šajā ciematā kāds ir nogalināts, tad mēs šo ciematu ielencam un iznīcinām ar visiem mums pieejamajiem līdzekļiem.

VIDEO: "Nekā personīga" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu