"Dzīvesbiedri" paziņo, ka plāno turpināt cīnīties Eiropas Cilvēktiesību tiesā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Kustība "Dzīvesbiedri" šobrīd meklē dažādus veidus un instrumentus, kā 15. decembrī Saeimas atkārtoti noraidīto civilās savienības likumprojektu celt gaismā un turpināt cīnīties, portālam TVNET pastāstīja "Dzīvesbiedri" vadītājs Kaspars Zālītis.

Viņš norādīja, ka kustība plāno vērsties dažādās instancēs, arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT).

“Pirms iesniedzam prasību [par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību Latvijā] ECT, mums sākumā ir jāizskata visas vietējās tiesu iestādes ar domu iekrāt gan argumentus, gan tiesisko pamatojumu tālākai rīcībai,” skaidro cilvēktiesību aktīvists.

Tās ir mantojuma, īpašuma, mantiskās un visas citas cilvēciskās tiesības, kas daļai Latvijas pāru nav pieejamas, taču daļai šķiet pašsaprotamas.

“Lai nav tā, ka katrs viendzimumu pāris katrā iestādē cieš no tā, ka ir jāpierāda savs ģimenes statuss tiesas ceļā,” min Zālītis.

Kustības mērķis ir izveidot vienkāršotu attiecību pierādīšanas modeli.

"Jāatceras, ka “mātei Latvijai visi bērni ir mīļi”, kā teica bijusī ST priekšsēdētāja Sanita Osipova, tāpēc visu ģimeņu tiesiskā aizsardzība ir svarīga gan Latvijā, gan arī Eiropas Savienībā. Likumdošana šobrīd vienkārši neļauj reģistrēt šo pāru, īpaši viendzimuma pāru, attiecības, tādejādi izslēdzot šo sabiedrības daļu."

Taču, kamēr likumdevējs “metis plinti krūmos”, šobrīd jau vairākas viendzimuma ģimenes tiesas ceļā panākušas savas kopdzīves atzīšanu Latvijā. Atgādinām, ka šī gada martā Administratīvā Rajona tiesa pirmo reizi atzina viendzimuma pāra ģimenes attiecības Latvijā.

"Dzīvesbiedri" gaida arī atkārtoto Cilvēktiesību tiesas spriedums par lietu “Fedotova pret Krieviju”. Kustības vadītājs norāda, ka Krievijai, protams, nebūs ne silts, ne auksts pēc sprieduma publicēšanas, taču Latvijai kā ES dalībvalstij gan.

Kā jau ziņots, Krievija neilgi pēc iebrukuma Ukrainā izstājās no Eiropas Cilvēktiesību konvencijas, attiecīgi arī vēršanās pret agresorvalsts darbībām nevar tikt aizstāvēta Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Spriedums tiek publicēts, taču federācija tos ignorē.

“Fedotova pret Krieviju” ir lieta, kurā trīs viendzimuma pāri 2021. gadā vērsušies pret Krieviju par diskrimināciju seksuālas orientācijas dēļ un viendzimuma pāru laulības neatzīšanu. “Viņiem nav iespēju noslēgt laulību vai kādu citu formālu savienību Krievijā,” teikts iesniegtajā prasībā.

Bez oficiālas attiecību atzīšanas viendzimuma pāri un visi citi, kas nav laulāti, nevar aiziet pie tuvākā uz slimnīcu vai elementāri iegūt mantojuma tiesības.

Nespēja reģistrēt attiecības rada konfliktu starp sociālo realitāti un likumu, tādejādi neļaujot aizsargāt visparastākās “vajadzības”, kas rodas viendzimuma pāriem.

Šī konflikta rezultātā viendzimuma pāriem var rasties nopietni ikdienas šķēršļi, teikts ECT tiesas spriedumā.

Lai gan Satversmes tiesas sprieduma ignorēšana no Saeimas puses nav “noziegums”, bet gan cieņas neizrādīšana pret konstitucionālo tiesu, tas būtu viens no argumentiem, ko iesniegt tiesu instancēs, uzsver seksuālo minoritāšu tiesību aizstāvis.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu