VIDEO ⟩ "Aiz priekškara": Krievu ģenerālis aicina dot raķešu triecienus pa Londonu (29)

Foto: Ekrānuzņēmums no video
LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Aizvadītā nedēļa Krievijas propagandas raidījumos bija iezīmīga ar jaudīgu agresijas vilni pret Rietumiem un histēriski sakāpinātiem kodoltriecienu draudiem. Dažāda kalibra militāristi ļoti aktīvi proponēja nepieciešamību raidīt raķešu triecienus pa Rietumvalstu militārajām bāzēm, kas esot pilnīgi leģitīms mērķis, jo no turienes tiekot piegādāti ieroči "teroristiskajam" Zelenska režīmam. Tāpat Kremļa ideologi par nacistisku nodēvēja Eiropas Parlamenta lēmumu atzīt pagājušā gadsimta 30.gadu holodomoru jeb mākslīgi izraisīto badu Ukrainā par genocīdu pret ukraiņu tautu. Nepamanīta nepalika arī Saharova balvas piešķiršana "drosmīgajai Ukrainas tautai", ko propagandisti jau nosauca par balvas piešķiršanu teroristiem.

Kā jau ierasts, turpinājās arī Rietumu dēmonizēšana un centieni parādīt, cik Rietumvalstis ir morāli degradējušās un izvirtušas salīdzinājumā ar augstu morāli apveltīto pareizticīgo Krieviju. Ideoloģiskās jomas censoņi arī atklāti pasludināja: pašlaik notiek karš starp Krieviju un ASV, kurā Ukraina un Eiropa ir tikai "peškas" jeb bandinieki. Pretstāves likme esot Krievijas izdzīvošana.

Pie visa vainīga Londona

Krievi turpināja ļoti agresīvi žvadzināt kodolieročus un izteikt draudus Rietumiem. Aizvadītajā nedēļā viens no centrālajiem dažādu televīzijas raidījumu sižetiem bija par Krievijas kodolraķetes "Yars" izvietošanu kaujas gatavībā. Ar lepnumu tika stāstīts, ka "Yars" var aizsniegt gan Rietumeiropu, gan ASV. Kādā sižetā jauns krievu karavīrs, kurš piedalās "Yars" apkalpošanā, stāstīja, ka tagad "dzimtene var gulēt mierīgi". Savukārt propagandisti norādīja, ka tas ir brīdinājums Rietumiem nepārkāpt "sarkano līniju".

Tiesa, netika gan paskaidrots, kas Kremļa ieskatā ir šī "sarkanā līnija". Vienlaikus gan Krievijas domes deputāti, gan politologi un armijnieki pauda, ka ļoti slikti ir tas, ka līdz šim Rietumi nav ticējuši, ka Krievija varētu pielietot kodolieročus. Taču "Yars" izvietošana kaujas gatavībā esot skaidrs apliecinājums, ka Krievija esot gatava sevi aizstāvēt visiem iespējamiem līdzekļiem. Atkal un atkal tika atkārtots Krievijas prezidenta Vladimira Putina teiktais, ka pasaulei, kurā nav Krievijas, nav jēgas. Turklāt ar to tiek saprasts, ka jēga ir tikai tai Krievijai, kurā pie varas ir Putins.

Krievijas ģenerālis un Valsts domes deputāts Andrejs Guruļevs pauda, ka viena no galvenajām Ukrainas kara uzkurinātajām esot Londona, līdz ar to šīs valsts militārā infrastruktūra ir leģitīms Krievijas raķešu triecienu mērķis.

Uz jautājumu, vai viņš tiešām aicina veikt raķešu triecienus pa Londonu, Guruļevs braši attrauca: ja ukraiņi var mūs apšaudīt ar britu ieročiem, kādēļ mēs nevarētu apšaudīt viņus.

Savukārt propagandists Solovjovs ieslīga pārdomās par to, ka Vācija, Francija un Lielbritānija, palīdzot Ukrainai, ir teju noplicinājušas savu ieroču krājumus, tādēļ tās esot vājas un līdz ar to ļoti piemērots mērķis Krievijas raķešu triecieniem.

Uz kāda raidījuma dalībnieka jautājumu, vai labāk nebūtu, piemēram, okupēt Baltijas valstis, Solovjovs norādīja, ka tam trūkst resursu, turklāt tās ir NATO dalībvalstis, tādēļ par kādu valstu okupāciju ar karaspēka palīdzību daudz efektīvāki būtu tieši raķešu triecieni pa Eiropas lielvalstu militāro infrastruktūru.

Ukraina esot sātaniska

Krievijas militārajās un ideoloģiskajās aprindās jūtama pamatīga spriedze saistībā ar ASV nodomu piegādāt Ukrainai vienu no vismodernākajām tālas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmām pasaulē "Patriot". Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova jau paziņoja, ka šāds solis tiks uzskatīts par situācijas eskalāciju no ASV puses un tam būšot "neprognozējamas sekas".

Propagandas raidījumu dalībniekiem tas bija kārtējais iemesls, lai skaļi sauktu, ka Ukraina ir tikai placdarms "īstajam" karam, kas notiek starp Krieviju un ASV. Kara būtība esot par to, vai nākotnes pasaule būs daudzpolāra un antikoloniāla jeb tajā turpināšoties ASV hegemonija. Jāuzsver, ka atšķirībā no Krievijas nedz ASV, nedz kāda cita Rietumvalsts nevienā brīdī nav paziņojusi, ka tā karo ar Krieviju. Tā ka šis propagandistu sauklis par Krievijas karu ar ASV ir krievu pašu uzkonstruēta mākslīga realitāte, lai piešķirtu jēgu notikušajai agresijai un to vēl vairāk leģitimizētu sabiedrības acīs.

Tādi propagandisti kā Jevgeņijs Popovs un Vladimirs Solovjovs aktīvi stāsta, ka pareizticīgā Krievija ir vienīgais garants cilvēces saglabāšanai, jo Rietumos valdot nāves kultūra un ir notikusi atgriešanās pie nacisma. Solovjovs nekautrējoties pauda, ka Ukraina ir sātaniska valsts, kas arī jāiznīcina ar raķešu triecieniem. Jāpiebilst, ka teju visi "ideoloģiski pareizi apkaltie" propagandas raidījumu dalībnieki uzsvēra, ka Ukraina kā valsts nedrīkst pastāvēt, jo tā ir teroristiska un fašistiska.

Daži pat aizrunājās tiktāl, ka pēc Krievijas uzvaras Ukrainā būšot jāievieš okupācijas pārvalde, lai denacificētu ukraiņus. Iedzīvotāju ideoloģiskā atgriešana uz pareizā ceļa prasīšot sešus mēnešus.

Uz šā fona, kad Ukraina tiek pasludināta par sātanisku un izteikti apgalvojumi, ka, tā kā valsts nedrīkst pastāvēt, īpaši liekulīgi un ciniski izklausās histēriskie pārmetumi Ukrainas armijas virspavēlniekam Zalužnijam par viņa izteikumiem intervijā žurnālam "The Economist". Proti, Zalužnijs pauda: "Krievus un citus ienaidniekus ir jānogalina." Ikvienam lasītājam ir skaidrs, ka domāti ir krievu karavīri, kas karo Ukrainas teritorijā. Taču propagandisti demagoģijas un faktu izkropļošanas labākajās tradīcijās, šo citātu plaši citējot savos raidījumos, skatītājiem pūlas iegalvot, ka Zalužnijs ir vēlējies pateikt, ka pret krievu tautu ir jāvērš genocīds, iznīcinot visus krievus, sākot ar bērniem un beidzot ar sirmgalvjiem.

Tas ir uzskatāms piemērs, kā tiek sagrozīti un izkropļoti fakti, pasniedzot tos sev vēlamajā ideoloģiskajā ietērpā. Turklāt propagandistus nevienā brīdī nemulsina tas, ka neviena Ukrainas amatpersona nekad nav apgalvojusi, ka Krievijas valsts ir jānoslauka no zemes virsas. Vienīgais, ko ukraiņi vēlas - lai krievi izvācas no viņu zemes. Turpretī paši krievi ir pārliecināti, ka viņu izteikumi, ka Ukraina kā valsts nedrīkst pastāvēt, ka tā ir "jānobumbo", ir pilnībā pareizi un leģitīmi.

Līdztekus visa ideoloģiskā varza pūlas iegalvot, ka viņi ir humānisti un krievu armija ir absolūti cilvēciska, kas ļoti labi izturas gan pret gūstekņiem, gan okupēto teritoriju civiliedzīvotājiem.

Propagandisti pat nepūlas atspēkot nu jau pierādīto faktu par Hersonā atrastajām bērnu spīdzināšanas kamerām. Šis fakts vienkārši netiek pieminēts, it kā tā nebūtu.

Tā vietā tiek stāstīti melīgi izdomājumi par to, cik nežēlīgi ukraiņi izturas pret atbrīvoto teritoriju iedzīvotājiem. Līdz ar to propagandistu ieskatā ne vien attaisnojami, bet pat vēlams ir turpināt raķešu triecienus pa Ukrainas teritoriju, norādot, ka tas ir atriebības akts par ukraiņu pastrādātajiem "noziegumiem."

Rietumi gribot samazināt pasaules iedzīvotāju skaitu

Propagandisti ar nenogurstošu intensitāti turpina Krievijas iedzīvotājiem stāstīt, cik slikti un bīstami ir Rietumi. Piemēram, tiek izplatīti stāsti, ka Rietumu "zelta miljards" vēlas mākslīgi samazināt pasaules iedzīvotāju skaitu, lai nebūtu jādalās ar savām bagātībām. Tādēļ Rietumos pastāvot biolaboratorijas, kur mākslīgi rada vīrusus, kas nonāvē cilvēkus. Tāpat bagātās valstis apzināti nerisinot bada problēmas jaunattīstības valstīs, lai gan tās to varētu izdarīt. Pašu mājās cilvēku skaita samazināšanai plaši tiekot izplatīta LGBT propaganda, lai cilvēki veidotu "perversas" attiecības un nevairotos. Visas šīs absurdās sazvērestības teorijas tiek pilnā nopietnībā apspriestas televīzijas raidījumos, vienlaikus uzsverot, ka tikai "humānistiskā" un pareizticīgā Krievija var stāties pretī šiem cilvēces iznīcināšanas plāniem.

Īsta medusmaize "slikto Rietumu" naratīva atražotājiem, protams, bija korupcijas skandāls Eiropas Parlamentā. Propagandisti nekavējās paziņot, ka visa Eiropas Savienība ir kriminālnoziedznieku pārvaldīta struktūra, kas ir korupcijas caurausta.

Tam par apliecinājumu Kremļa ideologu ieskatā kalpo arī Saharova balvas pasniegšana "drosmīgajai Ukrainas tautai", kas esot pierādījums tam, ka Rietumos ir atdzimis nacisms. Līdztekus tiek skandēta mantra, ka Eiropa visu šo laiku izlikusies neredzam astoņus gadus ilgo "genocīdu" Donbasā. Savukārt par Eiropas Parlamenta lēmumu holodomoru pielīdzināt genocīdam pret ukraiņu tautu, Solovjovs vien retoriski izteicās, ka ko gan citu varot sagaidīt no nacistu pēctečiem.

Šajā kontekstā tika atražoti tādi demagoģiski argumenti kā "tolaik Ukrainā pie varas bija pašu ukraiņu valdība", "ASV viņiem piedāvāja labību, bet viņi paši atteicās".

Tas, ka neviena padomju republika uz savu galvu nekad nav varējusi pieņemt "pūstošo Rietumu" palīdzību, protams, tika noklusēts. Savukārt arguments, ka holodomora laikā Ukrainā bija viņu pašu valdība, ir tikpat patiess, kā tas, ka Baltijas valstu valdības pašas lūdza savu valstu uzņemšanu PSRS.

Savukārt neiztrūkstošais raidījuma "Vakars ar Vladimiru Solovjovu" dalībnieks Jakovs Kedmi, kurš tiek pieteikts kā Izraēlas sabiedriskais darbinieks, pauda, ka Krievijai būtu jāpārtrauc diplomātiskas attiecības ar visām valstīm, kuras pauž "rusofobiskas" noskaņas, īpaši Poliju un Igauniju. Kedmi ieskatā Krievijai būtu jāatsauc Igaunijas atjaunotās neatkarības atzīšana un jāizliekas, ka tādas valsts kā Igaunija vispār nav, it kā aiz Krievijas robežas vienkārši būtu tukšums.

​Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta "Aiz priekškara" saturu atbild ziņu aģentūra "LETA". #SIF_MAF2022

Komentāri (29)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu