Talibi aizliedz sievietēm izglītoties augstskolās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Afganistānas talibu varasiestādes otrdien, 20. decembrī, izsludināja valsts mēroga aizliegumu sievietēm iegūt izglītību augstskolās, stingrā kursa islāmistiem turpinot ierobežot afgāņu sieviešu tiesības uz izglītību un viņu brīvību.

"Jūs visi esat informēti nekavējoties īstenot minēto rīkojumu - apturēt sieviešu izglītību līdz turpmākiem paziņojumiem," teikts vēstulē visām valdības un privātajām augstskolām, ko parakstījis augstākās izglītības ministrs Neda Mohammads Nadims.

Pie varas pērn atkal nonākot talibiem, augstskolas bija spiestas ieviest jaunus nosacījumus - nodrošināt atsevišķas auditorijas vīriešiem un sievietēm, turklāt studentēm drīkstēja pasniegt tikai sievietes vai gados veci vīrieši.

Vairumam pusaugu meiteņu jau tagad liegta vidusskolas izglītība, līdz ar to arī augstskolās uzņemto sieviešu skaits sarūk.

Vairākas talibu amatpersonas gan norāda, ka vidējās izglītības aizliegumam meitenēm ir pagaidu raksturs, aizliegumu skaidrojot ar tādiem attaisnojumiem kā finansējuma trūkums un nepieciešamību pārstrādāt skolu programmas atbilstoši jaunās varas ieskatiem.

Starptautiskā sabiedrība skaidri norāda, ka visu sieviešu tiesības uz izglītību ir klupšanas akmens sarunās par palīdzību un talibu režīma atzīšanu.

20 gadu laikā starp talibu pirmā režīma krišanu un atgriešanos pie varas Afganistānā meitenes varēja iegūt izglītību skolās, bet sievietes varēja strādāt visos sektoros, kaut arī šajā laikā valsts bija sociāli konservatīva.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu