11 cilvēki miruši no leģionāru slimības. Tas varētu būt saistīts ar energoresursu cenu krīzi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: OB production/Shutterstock

Šajā gadā konstatēti jau 11 legionellas jeb Leģionāru slimības baktēriju izraisīti nāves gadījumi, vēsta LTV Ziņu dienests.

Epidemiologi satraukti, ka lielā mērā tas saistīts ar energoresursu cenu krīzi. Legionellas baktērijas dzīvo ūdens caurulēs. Tās nav bīstamas, ja tiek iedzertas.

Inficēt cilvēku šīs baktērijas var brīdī, kad tās pārvietojas ar ūdens aerosolu un tiek ieelpotas. Tātad – riskanta ir tieši iešana dušā.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģe Viktorija Leitēna stāsta: "Riska faktori ir tādi – ja cilvēks ir vecāks par 50 gadiem, ja viņam ir kādas arī savas hroniskas saslimšanas un vīrieši un smēķētāji. Tā mēs redzam pēc mūsu statistikas datiem. 

Inficējot cilvēku, tās var radīt dažāda smaguma saslimšanu. Viņas nonāk plaušās, un tad ir iespēja saslimt – pirmais, diezgan vieglā formā.

Tas ir tā saucamais Ponjaka drudzis – persona apmēram pēc septiņām dienām izjūt nelielu temperatūru, un šis Ponjaka drudzis var pāriet pats par sevi. Un tad ir otra stadija, ka var diezgan smagā formā saslimt, un tas ir plaušu karsonis jeb pneimonija. Un tālāk jau ir iespēja, ja neārstē, tad ir lielākas iespējas, ka tas būs letāls gadījums."

SPKC epidemioloģe Leitēna neizslēdz iespēju, ka pie legionellu uzvaras gājiena vainojama energocenu krīze.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu