Deputāti ļauj pagarināt iepriekš noteiktās invaliditātes grupas termiņu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Invalīdu automašīnas stāvvieta. Ilustratīvs attēls.
Invalīdu automašīnas stāvvieta. Ilustratīvs attēls. Foto: Lita Krone/LETA

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījums Invaliditātes likumā, kas nosaka tiesības Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijai (VDEĀVK) pagarināt personām iepriekš noteiktās invaliditātes grupas termiņu.

Valdība iepriekš iesniedza Saeimā Labklājības ministrijas (LM) izstrādātos grozījumus VDEĀVK esošo garo rindu dēļ.

LM informē, ka vasaras otrajā pusē un rudens periodā VDEĀVK novērots netipiski augsts personu iesniegumu pieplūdums. Piemēram, ja VDEĀVK 2021.gadā vidēji mēnesī tika iesniegti 5300 iesniegumi un 2022.gada pirmajā pusgadā vidēji mēnesī tika iesniegti 5500 iesniegumi, tad 2022.gada jūlijā iestādē tika iesniegti 5691 iesniegumi, augustā - 6010, septembrī - 6228, oktobrī - 6388 iesniegumi.

Arī novembrī iesniegto iesniegumu skaits nesamazinās - līdz 15.novembrim vidēji dienā tika iesniegti 314 iesniegumi, kas nozīmē, ka, ja šāds iesniegto iesniegumu dienā skaits saglabājās visu mēnesi, novembrī iesniegumu skaits pārsniedza 6500.

Ekspertu novērojumi liecina, ka iesnieguma skaita krasu palielināšanos varētu būt veicinājusi straujā inflācija un sociālekonomiskās situācijas pasliktināšanās, it īpaši radot negatīvas sekas uz iedzīvotājiem ar zemiem un ļoti zemiem ienākumiem, kā arī valsts un pašvaldību atbalsts personām ar invaliditāti energoresursu sadārdzinājuma kompensēšanai, kā arī citi personām ar invaliditāti noteiktie atbalsta pasākumi.

Tāpat skaita palielināšanos varētu būt veicinājusi iepriekš beigušies automātiskie pagarinājumi saistībā ārkārtējās situācijas laiku 2022.gada pavasarī, kas mehāniski rada iesniegumu skaita pieplūdumu noteiktā laika posmā, jo lielam skaitam cilvēku invaliditātes termiņš beidzas ļoti tuvos datumos.

Līdz ar to LM izstrādāto un Saeimā šodien pieņemto grozījumu mērķis ir nodrošināt personu ar invaliditāti tiesības uz savlaicīgu atbalstu invaliditātes seku mazināšanai periodā, kad persona ir iesniegusi komisijā iesniegumu atkārtotai invaliditātes ekspertīzei, bet iesniegums vēl ir izskatīšanas procesā un VDEĀVK lēmums vēl nav pieņemts

VDEĀVK piešķirtas tiesības pagarināt iepriekš izdotā administratīvā akta darbības termiņu uz laiku līdz sešiem mēnešiem, proti, pagarināt iepriekš noteiktās invaliditātes grupas termiņu, ja objektīvu iemeslu dēļ komisijas amatpersonai viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas nebūs iespējams pieņemt šā panta otrajā daļā minēto administratīvo aktu. LM norāda, ka tādējādi iesnieguma izskatīšanas laikā personai neradīsies invaliditātes statusa pārrāvums un tai netiks liegtas tiesības uz invaliditātes seku mazināšanas pasākumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu