Lietuva parakstījusi līgumu, lai no ASV iegādātos kaujas dronus "Switchblade"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kaujas bezpilota lidaparāts "Switchblade 600".
Kaujas bezpilota lidaparāts "Switchblade 600". Foto: AP/Scanpix

Lietuvas Aizsardzības ministrijas paspārnē esošā Aizsardzības materiālu aģentūra parakstīja līgumu, lai no ASV valdības iegādātos kaujas bezpilota lidaparātus "Switchblade", ceturtdien, 22. decembrī, atklāja ministrija.

Līgums paredz bezpilota lidaparātu palaišanas un kontroles aprīkojumu, simulatoru personāla apmācībām un apkopes pakotni, informēja ministrijā, piebilstot, ka līguma vērtība ir 45 miljoni eiro.

"Esam pirmā valsts pasaulē pēc ASV, kas iegādājas "Switchblade 600".

Šie kaujas bezpilota lidaparāti sniedz jaunas pārvietojamas spējas, kas Lietuvas Bruņotajiem spēkiem ļaus iznīcināt ienaidnieka tankus un citus bruņutransportierus līdz 40 kilometru attālumā. Mūsu Bruņotajiem spēkiem nekad iepriekš nav bijušas tādas spējas," iepirkumu komentējis aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

ASV Lietuvai drīzumā nodos arī mazākos un vieglākos modeļus "Switchblade 300". Gaidāms, ka šo Lietuvas Bruņoto spēku spēju pastiprinājumu finansēs ASV Militārās palīdzības fonds.

ASV kompānija "AeroVironment" bezpilota lidaparāta modeli "Switchblade 600" prezentēja 2020. gadā. ASV šogad Ukrainai piegādājušas vairāk nekā 700 2011. gadā prezentētā modeļa "Switchblade 300" bezpilota lidaparātu.

Pagājušajā nedēļā Lietuva parakstīja 495 miljonu dolāru (466 miljoni eiro) līgumu ar ASV valdību par augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmu HIMARS palaišanas iekārtu iepirkumu. Līgumu izpildīs kompānija "Lockheed Martin". HIMARS ir savienojamas ar citām Lietuvas Bruņoto spēku izmantotajām tehnoloģijām, tādēļ vieglāka būs sistēmu integrācija esošajos aizsardzības plānos un savaldīšanas stiprināšana.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu