"Ir tikai viena sirds." Decembrī ievērojami pieaug risks piedzīvot sirdstrieku (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Dragana Gordic/Shutterstock

Decembris daudziem ir uztraukumu un stresa pilns laiks. Mediķi atgādina – šajā laikā ir svarīgi parūpēties par savas sirds veselību.

Varbūt stresa, vēsā un tumšā laika dēļ, varbūt nepareizas ēšanas, nepietiekama miega un alkohola lietošanas dēļ decembra pēdējās divās nedēļās risks piedzīvot sirdstrieku pieaug par 40%, pauž ASV kardiologs Donalds Loids-Džonss.

Kad mēs palūkojamies uz visu gadu sirdstriekas riska kontekstā, mēs redzam, ka risks nedēļu pa nedēļai ir līdzīgs ar diviem izņēmumiem: vasarā tas samazinās, bet pēdējās divās decembra nedēļās pieaug. Ir svarīgi pārāk zemu nenovērtēt sirdstriekas simptomus.

Zināms, ka augsts holesterīna līmenis un augsts asinsspiediens var palielināt sirdstriekas risku. Mums ir divas nieres, divas plaušas, bet tikai viena sirds, vienas smadzenes. Tieši tāpēc par tām ir jārūpējas ar vēl lielāku uzmanību.

Stress Ziemassvētku laikā daudziem ir liela problēma. Daudzi šajā laikā arī sāk piekopt neveselīgus paradumus, sāk neveselīgi ēst un pārlieku daudz lietot alkoholu. Tas viss kopumā palielina sirdstriekas risku.

Biežākās sirdstriekas pazīmes ir spiedoša smaguma sajūta krūtīs un pēkšņs elpas trūkums.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu