Medvedevs: Ja Krievija nesaņems drošības garantijas, spriedze saglabāsies (17)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bijušais prezidents un tagadējais Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs.
Bijušais prezidents un tagadējais Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs. Foto: EPA/Scanpix

Krievijas kodolarsenāls un Maskavas kodolpolitika ir vienīgie faktori, kas neļauj Rietumiem sākt karu pret Krieviju, svētdien paudis Krievijas vadoņa Vladimira Putina galvenais sabiedrotais Dmitrijs Medvedevs, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Bijušais prezidents un tagadējais Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks svētdien publicētā rakstā arī sacīja, ka Maskava turpinās karu Ukrainā, līdz tiks likvidēts "pretīgais, gandrīz fašistiskais režīms" Kijivā un Ukraina būs pilnībā demilitarizēta.

Citā televīzijas intervijā svētdien Putins sacīja, ka Krievija ir gatava sarunām ar visām karā iesaistītajām pusēm,

taču norādīja, ka Kijiva un tās Rietumu atbalstītāji ir atteikušies iesaistīties sarunās.

Medvedevs, kurš no 2008. līdz 2012. gadam prezidenta amatā izvirzīja sevi kā liberālu modernizētāju, ir aktīvs kara atbalstītājs. Viņš regulāri nosoda Rietumus, apsūdzot tos vēlmē sašķelt Krieviju.

"Jo ātrāk saņemsim mūsu valstij atbilstošas maksimālas drošības garantijas, jo ātrāk situācija stabilizēsies," Medvedevs pauda Krievijas laikrakstam "Rossiiskaya Gazeta". "Ja tās nesaņemsim, spriedze saglabāsies uz nenoteiktu laiku."

"Vai Rietumi ir gatavi uzsākt pilnvērtīgu karu pret mums, tostarp kodolkaru, Kijivas vārdā?" sacīja Putina sabiedrotais.

"Vienīgais, kas šodien aptur mūsu ienaidniekus, ir izpratne, ka Krievija vadīsies pēc valsts politikas pamatiem... par kodolatturēšanu. Un gadījumā, ja radīsies reāli draudi, tā reaģēs uz tiem."

Putins un citas augsta ranga amatpersonas vairākkārt ir paziņojušas, ka Krievijas kodolieroču politika nosaka, ka tos var izmantot, ja pastāv draudi teritoriālajai integritātei.

Krievijai ir pasaulē lielākais kodolieroču krājums ar gandrīz 6000 kaujas galviņām, lēš eksperti.

Decembra sākumā Putins vairākkārt sacīja, ka kodolkara risks pieaug, taču uzstāja, ka Krievija nav "palikusi traka" un uzskata, ka tās kodolarsenāls ir tikai aizsardzības līdzeklis.

"No vienas puses, Rietumu pasaule balansē starp degošu vēlmi pazemot, aizskart, sašķelt un iznīcināt Krieviju pēc iespējas vairāk un starp vēlmi izvairīties no kodolapokalipses, no otras puses," sacīja Medvedevs.

Viņš sacīja, ja Krievija nesaņems tās pieprasītās drošības garantijas, tad "pasaule turpinās svārstīties uz Trešā pasaules kara un kodolkatastrofas sliekšņa,"

piebilstot, ka Krievija darīs "visu iespējamo, lai to novērstu".

Medvedevs arī sacīja, ka Krievija varētu aizmirst par normālām attiecībām ar Rietumiem gadiem ilgi un tā vietā koncentrēties uz attiecībām ar pārējo pasauli.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu