VDD izvērtē latviski runājoša bruņota "Doneckas pilsoņa" pausto informāciju (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Karš Doneckā
Karš Doneckā Foto: Reuters/ScanPix

Valsts drošības dienests (VDD) izvērtē sociālajos tīklos redzamo video, kurā sevi par Doneckas tautas republikas pilsoni dēvējošs bruņots vīrietis krievu un latviešu valodā aicina Latvijas aizsardzības ministru nesūtīt karavīrus uz Donbasu.

VDD ir pievērsis uzmanību bruņotajai personai, kura internetā izplatītos videomateriālos krievu un latviešu valodā pauž atbalstu Krievijai. VDD ir sācis šā gadījuma izvērtēšanu atbilstoši savai kompetencei, aģentūrai LETA apliecināja dienestā.

Ņemot vērā minēto, VDD patlaban plašākus komentārus nesniedza.

Vienlaikus VDD apliecināja, ka kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā šā gada 24.februārī dienests nav sācis kriminālprocesus par iespējamu prettiesisku piedalīšanos ārpus Latvijas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā, kas vērsts pret kādas valsts teritoriālo neaizskaramību vai politisko neatkarību vai citādi ir pretrunā ar Latvijai saistošām starptautiskajām tiesībām, tajā skaitā par Latvijas valstspiederīgo iespējamu prettiesisku piedalīšanos karā Ukrainā Krievijas bruņoto spēku pusē.

Minētajā video redzams kāds bruņucepurē un militārā formā tērpies vīrietis. Viņš ir bruņojies ar šaujamieroci, savukārt uz formastērpa redzami burti "Z", ko izmanto kā atšķirības zīmi Ukrainā karojošais Krievijas karaspēks. Tāpat uz formastērpa piedurknes redzama Krievijas Federācijā ietilpstošās Čečenijas karodziņa uzšuve.

45 sekundes garajā videoierakstā vīrietis krieviski paziņo, ka vēloties nodot sveicienus Latvijas aizsardzības ministram, lai "nesūta mēslojumu Donbasa zemei". Viņš savu vēstījumu arī atkārtoja latviešu valodā: "Aizsardzības ministr, nevajag sūtīt uz šejieni karavīrus no Ukrainas puses. Tā katru dienu viņi mirst šeit," paziņo kaujinieks.

Vīrietis krieviski apgalvoja, ka sen jau neesot Latvijas pilsonis un viņa Latvijas pase ir "pareizajā vietā".

Paziņojumu vīrietis noslēdzis ar Krievijas slavēšanu un Čečenijā iecienīto saukli "Ahmat sila".

Latvijā gan kopš 14.decembra aizsardzības ministre ir Ināra Mūrniece (NA), pirms tam ministra krēslu ieņēma Artis Pabriks (AP).

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu