Iniciatīvu par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību atkārtoti parakstījuši 10 000 iedzīvotāju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
LGBT.
LGBT. Foto: Alina Kruk/Shutterstock

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" iniciatīvu "Sargāsim visas ģimenes" par visu ģimeņu un faktiskās kopdzīves tiesisko atzīšanu, nodrošinot pilnvērtīgu Satversmes tiesas spriedumu izpildi, parakstījuši vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju.

Šāds parakstu daudzums ir nepieciešams, lai iniciatīvu būtu iespējams iesniegt izskatīšanai Saeimā, tomēr kustība "Dzīvesbiedri" iniciatīvai vēlas savākt 25 000 iedzīvotāju atbalstu pirms to iesniegt parlamentā, kur pavisam nesen līdzīga iniciatīva politiķu atbalstu neguva.

Kustības pārstāvji aicina ieviest jēdzienu "civilā savienība" un "partneri" vai ekvivalentu Latvijas tiesību aktos, kas apzīmētu pastāvīgu divu cilvēku kopdzīvi, kuri nedzīvo laulībā. Tāpat kustība aicina nodrošināt diviem cilvēkiem iespēju reģistrēt savas attiecības atvieglotā kārtībā, paredzot attiecību reģistrēšanu pie zvērināta notāra, tai skaitā attālināti.

Tikpat būtiski, kustības "Dzīvesbiedri" vērtējumā, ir paredzēt tiesisko regulējumu gadījumiem, kad nelaulāti pāri nav reģistrējuši savas attiecības, bet atrodas faktiskā kopdzīvē un pāra attiecībām ir ģimenes dibināšanas raksturs, piemēram, kopīga bērnu apgādība, kopīgas mājsaimniecības uzturēšana vai ilgstošas faktiskās attiecības. Šādos gadījumos pāriem ir jābūt tiesībām tikt atzītiem, izmantojot no tā izrietošās tiesības uz aizsardzību.

Organizācija aicina arī grozīt tos normatīvos aktus, kas nodrošina ģimenes aizsardzību un atbalstu, lai iekļautu visas ģimenes, piemēram, nodrošinot noteiktus pabalstus, atbilstīgus nodokļu atvieglojumus, samazinātas un nediskriminējošas valsts nodevas, tiesības uz mājokļa īres tiesību pārņemšanu, likumiskas mantojuma tiesības un aizgādības tiesības pār bērniem, kā arī piešķirt tiesības veselības aprūpes jomā. Vienlaikus tā aicina paredzēt sociālas garantijas un nodrošinājumu ģimenei tās plašākajā nozīmē - ne tikai laulātajiem, bet arī partneriem un to bērniem.

Kustības "Dzīvesbiedri" vadītājs Kaspars Zālītis sociālajos tīklos paudis nostāju, ka Civilās savienības regulējuma pieņemšana ir Saeimas pienākums. "Mēs, kustība "Dzīvesbiedri" un sabiedrotie, esam gatavi un atvērti diskusijai," piebilda aktīvists.

Jau ziņots, ka Saeimas deputāti 15.decembrī nolēma neturpināt 13.Saeimā iesākto darbu ar Civilās savienības likumprojektu, kas paredz ieviest jaunu veidu divu pilngadīgu personu kopdzīves juridiskai reģistrēšanai. Šī atzīšana un aizsardzība būtu attiekusies arī uz viendzimuma pāriem.

Iepriekš 13.Saeimai, nespējot pieņemt Civilās savienības likumu, kustība "Dzīvesbiedri" Saeimā bija iesniegusi līdzdalības platformas "Mana Balss" iniciatīvu "Par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību" ar vairāk nekā 23 000 Latvijas iedzīvotāju parakstiem.

Iniciatīvu par parakstīt šeit.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu