"Jau ilgi gaidu drošības dienestu ciemos." Vīrietis "TikTok" Latviju sauc par neonacistisku un paliek nesodīts (38)

Foto: "Apollo.lv" kolāža
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Sociālajos tīklos video un tiešraides taisa kāds vīrietis, kurš regulāri, uzvilcis vesti ar Latvijas un Krievijas karogu, runā par abu tautu draudzību, vienotību, sūdzas par rusofobiju Latvijā un kritizē valdību.

Ar segvārdu "Black Falken" vairākos "TikTok" profilos publicē video par Latvijas un Krievijas draudzību, zākā valdību un tās pieņemtos lēmumus. Video ir vairāki simti "patīk" atzīmju un komentāru, kas pauž atbalstu Krievijai. 

Kādā tiešraidē "Black Falken" atklāj, ka norāvis septiņas vai astoņas uzlīmes ar Ukrainas karogiem no "Rīgas satiksmes" trolejbusiem un tramvajiem. "Sodu joprojām nav," viņš atzīst. 

Agresorvalsts sludinātāja aktivitātes sociālajos tīklos ir zināmas Valsts drošības dienestam (VDD), portālam "Apollo.lv" apliecina dienests.

Tomēr, ņemot vērā dienesta darba specifiku, VDD no plašākiem komentāriem atturas. 

"Kādas septiņas vai astoņas reizes es esmu tur bijis. Un redzi - joprojām staigāju. Jo es runāju savu patiesību, viņiem nepatīk, ka man ir sava galva uz pleciem. Tas ir bezjēdzīgi man kaut kur kaut ko. 

Kāds komentētājs norādīja, ka vīrieša filmētie video ir materiāls Valsts drošības dienestam. Tiktokeris saka, ka par viņu jau tiek ziņots: "Tu neesi pirmais. Es tev atklāšu Ameriku. Jau tik ilgi gaidu viņus ciemos. Domāju, ka viņi bez FBR nevar izdarīt paši."

Savos video vīrietis neatklāj nodarbošanos, taču pie tiešraidēm ir pievienojis bankas kontu, lai tam varētu pārskaitīt ziedojumus.

Banka "Swedbank" skaidro, ka informācija par šo vīrieti ir zināma un šādas aktivitātes var rezultēties tajā, ka bankas darbinieki izvērtē sadarbību ar šādiem klientiem. 

"Kredītiestāžu kompetencē nav vērtēt izteikumus internetā. Ņemot vērā mūsdienu tehnoloģiskās iespējas, personas var atvērt maksājumu saņemšanai arī kontus dažādās starptautiskās maksājumu platformās, kuras juridiski nav pakļautas Latvijas likumdošanai.

Tāpat arī ir bijuši gadījumi, kad uz izmeklēšanas laiku esošā konta informācija kalpo par informācijas avotu, kuru nemaz nedrīkst slēgt. Bankas konta slēgšana pati par sevi nekalpo kā līdzeklis cīņā par valsts drošību," norāda "Swedbank" pārstāvis Jānis Krops.

Vīrietis publicējis arī attēlus ar partijas "Stabilitātei!" pārstāvjiem un stāsta, kādēļ izvēlas šo partiju un Alekseju Rosļikovu.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

"Izvēlojos, jo viņi komunicē ar tautu, dara kaut ko tautas un Latvijas labā. Esmu par stabilu Latviju, stabilu tautu un stabilu nākotni, partiju "Stabilitātei!"."

Video: "Black Falken" kopā ar partijas "Stabilitātei!" pārstāvjiem

@bfalken9 ЗА ПОБЕДУ, ЗА ДРУЖБУ 🇱🇻🤝🇷🇺🖤💪💪💪#рек #recommendations #рекомендации #rec #латвия #latvija #латвия🇱🇻 #riga #рига #latvijaszinas #любовь❤ #любовь #дружба ♬ оригинальный звук - BlackFalken

Pie videoklipiem vīrietis pievieno karogu emocijikonas:

"Es izvēlējos divus karogus, jo man tie ir tuvi - Latvijas un Krievijas. Meklēju vēl trešo karogu, Baltkrievijas," kādā video skaidro vīrietis. 

Pēc padomju pieminekļa nojaukšanas Uzvaras parkā vīrietis nodēvēja Latviju par neonacistisku:

"Man ir ļoti žēl par savu tautu, par savu valsti. Man ir liels kauns, bet pēc vakardien redzētā Uzvaras parkā es pasludinu un atzīstu savu valsti par neonacistisku, naida kurināšanas valsti. Es piedzimu 1989. gadā Latvijā, Rīgā. Likās, ka Latvija ir skaista, miera pilna valsts, kur valda miers un saticība. 33 gadus es maldījos. 

Izrādās, ka mūsu valsts ir neonacisma un fašisma sabiedrotais. Man ir tik daudz dusmu par rusofobiju un nacionālismu." 

"Apollo.lv" jau ziņoja, ka VDD izvērtē sociālajos tīklos redzamu video, kurā sevi par Doneckas tautas republikas pilsoni dēvējošs bruņots vīrietis krievu un latviešu valodā aicina Latvijas aizsardzības ministru nesūtīt karavīrus uz Donbasu.

VDD ir pievērsis uzmanību bruņotajai personai, kura internetā izplatītos videomateriālos krievu un latviešu valodā pauž atbalstu Krievijai. VDD ir sācis šā gadījuma izvērtēšanu atbilstoši savai kompetencei. 

Ņemot vērā minēto, VDD patlaban plašākus komentārus nesniedza.

Vienlaikus VDD apliecināja, ka kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā šā gada 24. februārī dienests nav sācis kriminālprocesus par iespējamu prettiesisku piedalīšanos ārpus Latvijas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā, kas vērsts pret kādas valsts teritoriālo neaizskaramību vai politisko neatkarību vai citādi ir pretrunā ar Latvijai saistošām starptautiskajām tiesībām, tajā skaitā par Latvijas valstspiederīgo iespējamu prettiesisku piedalīšanos karā Ukrainā Krievijas bruņoto spēku pusē.

Minētajā video redzams kāds bruņucepurē un militārā formā tērpies vīrietis. Viņš ir bruņojies ar šaujamieroci, savukārt uz formastērpa redzami burti "Z", ko izmanto kā atšķirības zīmi Ukrainā karojošais Krievijas karaspēks.

Tāpat uz formastērpa piedurknes redzama Krievijas Federācijā ietilpstošās Čečenijas karodziņa uzšuve.

45 sekundes garajā videoierakstā vīrietis krieviski paziņo, ka vēloties nodot sveicienus Latvijas aizsardzības ministram, lai "nesūta mēslojumu Donbasa zemei". Viņš savu vēstījumu arī atkārtoja latviešu valodā: "Aizsardzības ministr, nevajag sūtīt uz šejieni karavīrus no Ukrainas puses. Tā katru dienu viņi mirst šeit," paziņo kaujinieks.

Vīrietis krieviski apgalvoja, ka sen jau neesot Latvijas pilsonis un viņa Latvijas pase ir "pareizajā vietā".

Paziņojumu vīrietis noslēdzis ar Krievijas slavēšanu un Čečenijā iecienīto saukli "Ahmat sila".

Latvijā gan kopš 14. decembra aizsardzības ministre ir Ināra Mūrniece (NA), pirms tam ministra krēslu ieņēma Artis Pabriks (AP).

Komentāri (38)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu