FOTO ⟩ Somijā ieradies LNG termināļa kuģis "Exemplar"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Somijas nomātais sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa kuģis "Exemplar" ir ieradies Inko ostā, trešdien paziņoja Somijas valsts gāzes sistēmu operatora "Gasgrid Finland" izpilddirektors Olli Sipile.

Pašlaik LNG pārkraušanas un regazifikācijas kuģis (FSRU) tiek savienots ar ostā izbūvēto termināļa infrastruktūru.

LNG termināļa kuģī esošā dabasgāze tiks no šķidra pārvērsta gāzveida stāvoklī, un gāze tiks ievadīta Somijas gāzes tīklā sadalei.

Kuģis, kas Gibraltāra ostu atstāja 19. decembrī, Somijas piekrastē ieradās otrdien un, sagaidot labvēlīgus laikapstākļus, ar velkoņu palīdzību trešdien ienāca Inko ostā.

Somijas laikraksts "Iltalehti" iepriekš ziņoja, ka "Exemplar" uz Inko atvedīs sašķidrināto dabasgāzi, kuras izcelsmes valsts ir Ēģipte.

Agrāk Sipile ziņu aģentūrai "Reuters" stāstīja, ka FSRU sākotnēji būs izmēģinājuma režīmā, līdz 15. janvārī plānots sākt tā komerciālu izmantošanu. Prioritāte termināļa izmantošanā būs Somijas un Baltijas valstu kompānijām, lai nodrošinātu gāzes importu šoziem, reģionam atsakoties no agresorvalsts Krievijas gāzes piegādēm.

Gaidāms, ka pirmais kuģis ar LNG terminālī ieradīsies janvārī, tomēr terminālim pagaidām nav klientu un gāzes patēriņš Somijā sarūk, šomēnes ziņoja Somijas laikraksts "Helsingin Sanomat".

Plānots, ka šoziem FSRU un Inko terminālis gāzes tīklu papildinās ar divām teravatstundām gāzes.

Gaidāms, ka tankkuģi ar sašķidrināto dabasgāzi Inko ostā ieradīsies divas reizes mēnesī.

ASV kompānijas "Excelerate Energy" kuģi "Exemplar" iznomājusi kompānija "FRSU OY", kas ir Somijas gāzes sistēmu operatora "Gasgrid Finland" meitasuzņēmums. Kuģis saskaņā ar desmit gadu nomas līgumu apkalpos Somiju, Igauniju un pārējās Baltijas valstis. Lēsts, ka nomas izmaksas desmit gados sasniegs 460 miljonus eiro jeb 126 000 eiro dienā, kam papildus ir mainīgās izmaksas atkarībā no piegādātā gāzes daudzuma.

Kuģis, kuram ir Beļģijas karogs, ir 291 metru garš un 43 metrus plats, tā tilpums ir aptuveni 151 000 kubikmetru, kas pilnībā piekrautā veidā atbilst aptuveni 68 000 tonnām sašķidrinātās dabasgāzes. Gadā tas spēj regazifizēt līdz pieciem miljardiem kubikmetru gāzes, kas veido 35 teravatstundas enerģijas.

Paldisku un Inko termināļus pāri Somu jūras līcim savieno zemūdens cauruļvads "Balticconnector".

Šogad, sākoties Krievijas atkārtotajam iebrukumam Ukrainā, aktualizējās jautājumi par enerģētiskās neatkarības un drošības palielināšanu reģionā. Somija sāka būvēt LNG termināli Inko, bet Igaunija - pretējā Somu līča pusē Paldiskos. Sākotnējā vienošanās paredzēja, ka vispirms FSRU atradīsies tajā terminālī, kuru pabeigs pirmo.

Igaunijas un Somijas ekonomikas ministri oktobra vidū vienojās, ka FSRU "Exemplar" atradīsies Inko terminālī Somijā, kuru paredzēts pabeigt šomēnes, nevis Paldiskos, kā sākumā bija domāts. Paldisku termināļa infrastruktūras būvniecība tika pabeigta oktobra beigās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu