"Sajūta, ka esmu sadurta ar nažiem." Kā Dānija gadiem ilgi Grenlandes sievietes piespieda izsargāties seksā (14)

Foto: Kertu/shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

1970. gados Grenlandē tika sākta kampaņa, lai kontrolētu Grenlandes iedzīvotāju skaita pieaugumu, kas kopš 1950. gadiem bija strauji palielinājies, pateicoties modernizācijai un labākai veselības aprūpei. Tūkstošiem sieviešu Grenlandē, tostarp dažām jaunākām par 12 gadiem, implantēja kontracepcijas līdzekli, bieži vien bez piekrišanas, kā daļu no Dānijas īstenotās kampaņas. BBC apkopoja vairāku sieviešu pieredzi, stāstus un jaunāko informāciju par šo kampaņu.

Dānijas valdība šobrīd ir paziņojusi par neatkarīgu izmeklēšanu par šo kampaņu. Taču raidsabiedrība BBC ir apkopojusi sieviešu stāstus par veikto piespiedu kontracepciju.

Aborts 16 gadu vecumā

Kad Grenlandes iedzīvotāja Bebiane bija 21 gadus veca, viņa devās pie ārsta, lai viņai ievadītu spirāli, taču uzzināja šokējošu vēsti, ka viņā tāda jau ir.

"Es atceros asaras, kas ritēja pār maniem vaigiem, un es viņiem teicu, ka nevaru saprast, kāpēc man jau ir spirāle," teica Babiane.

Sieviete uzskata, ka vienīgā reize, kad spirāle varēja tikt ievietota, viņai nezinot, bija tad, kad viņai 16 gadu vecumā, 2000. gadu sākumā, tika veikts aborts. Nākamos četru gadus viņa cieta no vēdera sāpēm, kas bija tik spēcīgas, ka viņa nevarēja uzkāpt pa kāpnēm.

"Es daudz reižu devos uz slimnīcu, un viņi nezināja, kas ar mani notiek… Sāpes radās, kad man bija mēnešreizes, bet tās bija arī tad, kad man nebija mēnešreizes," viņa sacīja.

Sieviete gribēja palikt stāvoklī, bet pēc vairāk nekā gada joprojām tas nenotika. "Katru reizi, kad man sākās mēnešreizes… Es raudāju," stāsta Bebiane.

Viņa nolēma pārtraukt mēģinājumus uz dažiem mēnešiem un ielikt spirāli, jo draugi viņai bija ieteikuši, ka tas veicinās viņas auglību. Toreiz viņa atklāja, ka spirāle viņas ķermenī jau ir. Viņa to izņēma, atteicās no plāniem par jaunu un dažu mēnešu laikā palika stāvoklī.

Konstatēja medicīniskās apskates laikā

Mira (vārds mainīts) pavisam nesen atklājusi, ka viņai ir spirāle. 2019. gadā viņa uzzināja, ka viņai ir ievietota spirāle, kad ārsts to konstatēja medicīniskās apskates laikā.

"Es biju šokēta," viņa teica. Vienīgā reize, kad to varēja ievietot bez viņas ziņas, Mira domā, bija nelielas dzemdes operācijas laikā, ko viņa veica 2018. gadā.

Gadu pēc operācijas viņai bija stipras sāpes. Viņa sacīja, ka ārsts nepārtraukti noliedza, ka tā var būt, līdz rūpīgā pārbaudē citur atklāja spirāli.

Mira, kurai šobrīd ir 45 gadi, stāsta - ārsts viņai teicis, ka spirāle caurdūrusi viņas dzemdi. Nogurusi no medicīniskajām komplikācijām, kuras, viņasprāt, izraisījusi spirāle, viņa izvēlējās pilnībā izņemt dzemdi.

Taču viņa saka, ka operācija nebija veiksmīga – viņa vairs nevar mīlēties, jo katru reizi, kad viņa to dara, tas izraisa vēl lielāku asiņošanu un mokošas sāpes.

Taču spirāle nav vienīgais kontracepcijas veids, kas ir ievietots dažām Grenlandes sievietēm bez viņu piekrišanas.

Ceturtā aborta dēļ ievieto kontracepcijas implantu

Anitai (vārds mainīts) 2011. gadā veica abortu. Slimnīcā viņa konstatēja, ka viņas roku klāj pārsējs. Jautājot par to dāņu ārstam, viņš paskaidroja, ka tas ir kontracepcijas implants.

Anita, kurai šobrīd ir 31 gads, stāsta - ārste skaidroja, ka implants tika ievietots tāpēc, ka šis viņai bija ceturtais aborts.

"Tas bija tik šausmīgi… Viņš tiešām pārkāpa robežu. Es jutos aizskarta," BBC stāsta sieviete. Viņa pieprasīja to izņemt, un viņa apgalvo, ka ārsts to nevēlējās darīt. Tikai tad, kad viņa sāka vilkt nost pārsēju, draudot pati izņemt implantu, ārsts piekrita to izņemt.

Medmāsa atteicās teikt zāļu nosaukumu

28 gadus vecā Sāra (vārds mainīts) stāsta, ka arī viņa atguvusi samaņu pēc operācijas un neilgi pēc tam uzzinājusi šo šokējošo vēsti.

Tas bija 2014. gadā, un viņai tika veikta vispārējā anestēzija, lai veiktu procedūru pēc aborta, taču viņa pamodās no tā, ka dāņu medmāsa viņai injicēja kontracepcijas līdzekli.

"Es nezināju, kas tas ir, un viņa man nejautāja, vai es to vēlos. Tikai to, ka man vajadzētu atgriezties slimnīcā, lai to saņemtu ik pēc trim mēnešiem," sacīja Sāra.

Viņa uzsvēra, ka medmāsa viņai pat nepateica zāļu nosaukumu. Kad viņa to uzzināja, viņa internetā noskaidroja, kas tas ir.

Sāra nolēma vēl dažus gadus izmantot kontracepcijas līdzekli, taču tad, kad viņa pārtrauca to lietot, lai Sārai un viņas vīram varētu būt bērniņš, bija vajadzīgi vairāki gadi, līdz iestājās grūtniecība.

Viņai nebija teikts, ka implants varētu ietekmēt viņas menstruālo ciklu vismaz 12 mēnešus pēc pēdējās injekcijas.

Sākta izmeklēšana

Septembrī Dānija un Grenlande vienojās par divu gadu izmeklēšanas sākšanu. Tās mērķis ir noskaidrot, kas notika līdz 1991. gadam, kad Grenlande pārņēma kontroli pār savu veselības sistēmu no Dānijas.

Sievietes, ar kurām tikās BBC, sacīja, ka salīdzinoši nesen notikušais liecina, ka šī kampaņa pašreiz ir ierobežota.

"Es vēlētos, lai izmeklēšana neapstājas ar 1991. gadu un lai izmeklēšana par kontracepcijas ievietošanu sievietēm bez viņu piekrišanas turpinātos līdz mūsdienām," sacīja Bebiane.

Grenlandes veselības ministre Mimi Karlsena BBC sacīja ka nav informēta par jaunākiem gadījumiem, kad sievietēm bez piekrišanas tiek dota kontracepcija.

Tas tika darīts arī 1970. gados

Naja ir viena no sievietēm, kurai piespiedu kārtā tika ievietota spirāle. Tas notika 1975. gadā. "Man bija kādi 13 gadi. Bija sajūta, ka esmu sadurta ar nažiem," sacīja sieviete.

Arī viņas bērnības draudzenei bija līdzīgs stāsts. Draudzene, kurai šobrīd ir 62 gadi, stāsta, ka viņai bija vien 14 gadi, kad tika ievietota spirāle.

Kampaņai tika izmantota agrīna kontracepcijas spirāle ar nosaukumu "Lippes Loop". Sarežģījumi, kas radās no šīs spirāles ievietošanas jaunām meitenēm un sievietēm, bija no smagas asiņošanas līdz pat infekcijai, pastāvīgām sāpēm un neauglībai.

Naja stāsta, ka spirāles ievietošana dažiem cilvēkiem bija mokoša, kā arī pamatinformācijas trūkums nozīmēja, ka daudzas sievietes centās aizmirst šo notikumu.

Naja, kura ir iekļauta BBC šī gada 100 iedvesmojošāko un ietekmīgo sieviešu sarakstā no visas pasaules, sacīja, ka viņa bija daudz traumu pēc notikušā.

Viņa sazinājās ar citām sievietēm, izmantojot "Facebook", lai noskaidrotu, kuras vēl ir piedzīvojušas ko līdzīgu. Nākamajos gados aptuveni 200 cilvēku no visas Grenlandes atbildēja uz viņas ziņu, sakot, ka ir pieredzējušas piespiedu kontracepciju.

Taču tikai šī gada sākumā atklāja kampaņas milzīgo mērogu, kas izraisīja daudzu cilvēku sašutumu un reakcijas.

Raidieraksts ar nosaukumu "Spiralkampagnen" liecina, ka aptuveni 4500 Grenlandes sieviešu un meiteņu laikā no 1966. līdz 1970. gadam tika ievietota spirāle. Tā bija aptuveni puse no 9000 sievietēm auglīgā vecumā, kas dzīvoja šajā reģionā konkrētajā periodā.

Kampaņa tika izstrādāta, lai kontrolētu Grenlandes iedzīvotāju skaita pieaugumu, kas kopš 1950. gadiem bija strauji palielinājies, pateicoties modernizācijai un labākai veselības aprūpei. Pieauga arī pusaudžu grūtniecību skaits, kas uztrauca Dānijas varas iestādes.

1970. gadā kampaņa tika uzskatīts par veiksmīgu, jo dzimstības rādītāji bija strauji samazinājušies, pēc tam tie vēl kādu laiku turpināja kristies.

Kā Dānija gadiem ilgi Granlandes sievietēm piespieda izsargāties no seksa? Kā Dānija desmitiem gadu Granlandes sievietēm slepeni ievietoja kontracepcijas līdzekli?

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu