FOTO ⟩ Nosvērti Zooloģiskā dārza ziemeļbrieža Elmo ragi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas Zooloģiskā dārza Izglītības un informācijas nodaļas darbinieks Māris Lielkalns (no labās) un dzīvnieku kopēja Sanita Bogdanova piedalās pasākumā, kura laikā tiek svērti Latvijas galvenā ziemeļbrieža Elmo ragi.
Rīgas Zooloģiskā dārza Izglītības un informācijas nodaļas darbinieks Māris Lielkalns (no labās) un dzīvnieku kopēja Sanita Bogdanova piedalās pasākumā, kura laikā tiek svērti Latvijas galvenā ziemeļbrieža Elmo ragi. Foto: Zane Bitere/LETA

Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā ceturtdien, 29. decembrī, tika nosvērti ziemeļbrieža Elmo ragi. Šogad tie bijuši par aptuveni puskilogramu vieglāki nekā iepriekšējā gadā, informē zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns.

Ja 2020. gadā Elmo ragi svēra precīzi septiņus kilogramus, tad šogad - 6,45 kilogramus.

Foto: Rīgas Zooloģiskajā dārzā nosver ziemeļbrieža Elmo ragus

Lai gan ragu svara samazinājums varētu būt saistīts ar ziemeļbriežu tēviņa vecumu, tomēr joprojām ragi esot gana krāšņi. Pērn Elmo ragos saskaitīti 32 žuburi, bet šogad par vienu vairāk jeb 33 žuburi pa abiem ragiem, skaidroja Lielkalns.

Viņš informēja, ka Elmo ir 10 gadus vecs, kas ziemeļbriedim esot cienījams vecums.

Ceturtdien zoodārzā tika svērti ziemeļbrieža Elmo ragi, kurus tas nometa 7. decembrī

Pasākuma laikā sanākušie varējas vērot arī briežu saimes mielošanos ar vislielāko gardumu - ķērpjiem.

Interesenti varēja piedalīties prognožu spēlē, minot ziemeļbrieža Elmo galvas rotas svaru.

Ziemeļbriedis ir vienīgais briežu dzimtas pārstāvis, kura abu dzimumu dzīvniekiem galvas rotā ragi. Mātītēm tie ir mazāki, taču tēviņiem tie var būt ļoti lieli.

Rīgas Zooloģiskajā dārzā mītošie meža ziemeļbrieži ir augumā lielākā ziemeļbriežu pasuga un savvaļā sastopama Somijā un Karēlijā. Ziemeļbriedis ir ierakstīts Pasaules Sarkanajā grāmatā kā jutīga suga, savukārt nebrīves populācijas menedžmentu regulē Eiropas ex situ programma (EEP).

Tās mērķis ir zooloģiskajos dārzos uzturēt kvalitatīvu un ģenētiski daudzveidīgu dzīvnieku populāciju. Šajā darbā jau daudzus gadus aktīvi iesaistās arī Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs. 2022. gadā Rīgā piedzima ziemeļbriežu meitene Lea, kas arī patlaban dzīvo kopā ar visu pārējo briežu saimi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu