Jelgavas novada upēs kāpis ūdens līmenis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Strauji sākoties siltam laikam un nokūstot atlikušajam sniegam, Jelgavas novada upēs ir kāpis ūdens līmenis, informēja pašvaldības izpilddirektora vietnieka pienākumu izpildītājs saimnieciskajos jautājumos Ingus Zālītis.

Ūdenslīmeņa celšanos pastiprināja arī spēcīgas lietavas, kas sākās jau 31.decembrī un turpinājās līdz 2.janvārim, kā arī spēcīgās vēja brāzmas naktī uz 2.janvāri. Taču iepriekšējos gados Jelgavas novada teritorijā upēs ir bijis augstāks ūdens līmenis, un, vadoties no iepriekšējām šāda veida situācijām, pašvaldība ir gatava sniegt iedzīvotājiem palīdzību, ja tāda radīsies, pauda Zālītis.

Jelgavas novada upju baseina sistēma ir ļoti atkarīga no Lielupes. Krītoties ūdens līmenim šajā upē, kritīsies arī pārējās upēs, bet protams, tas nevar notikt strauji, jo pie upēm pienāk lauku sistēmas, palienu pļavas un grāvju sistēmas, kas pašlaik ir pārplūst, jo nespēj ņemt pretī šo ūdens daudzumu.

Elejas pagastā 2.janvārī novadgrāvī, kuru šķērso pašvaldības ceļš Pavāri - Zizma - Rušiņas ar vairāk kā 13 metru garu caurteku, izveidojās aizsprostojums. Ūdens appludināja laukus, sāka krāties uz ceļa un veidoja bīstamu situāciju tuvējām mājām. Aizsprostojums tika likvidēts ar traktortehniku un ūdens aizvadīts no appludinātajiem laukiem.

Jelgavas novada pašvaldība lūdz iedzīvotājus steidzami sazināties ar attiecīgā pagasta pārvaldes vadītāju, ja upe vai kāda cita ūdenstilpne pārplūst un rada potenciālus draudus veselībai vai dzīvībai. Šajos gadījumos tiktu aktivizēts Jelgavas novada pašvaldības civilās aizsardzības plāns un veiktas tūlītējas darbības, lai novērstu potenciālos apdraudējumus iedzīvotājiem, uzsvēra Zālītis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu