Meklē 2022. gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: fizkes/Shutterstock

Izsludināta ikgadējā akcijai "Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens", ko rīko Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa. Ikviens var pieteikt savu gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu, ko izvērtēs valodnieki un izvēlēsies trāpīgākos.

Nominācijā "Gada vārds" valodnieki gaida spilgtākos un trāpīgākos pēc latviešu valodas likumībām veidotos vārdus, kas pagājušajā gadā izskanējuši pirmo reizi, piemēram, okupeklis un tamlīdzīgus. Tai atbilst arī tādi vārdi, kas iemantojuši vai atguvuši popularitāti vai lietoti ar šim gadam raksturīgu jaunu vai īpašu nozīmi.

"Gada vārds" konkrēto gadu ieraksta vēsturē ar īpašu zīmogu, piemēram, iepriekšējo gadu vārdu klāstā bijuši kvadrātkods QR koda aizstāšanai, sejauts, kas bija iecerēts, lai aizstātu vārdus mutes un deguna aizsegs jeb maska, zibmaksājums, glābējsilīte, zibakcija un citi.

"Gada nevārds" savukārt ir spilgtākais no nejēdzīgi darinātiem vai nevajadzīgi aizgūtiem vārdiem, kas attiecīgajā gadā parādījušies vai manāmi izplatījušies, vai arī jau pazīstamiem vārdiem, kas plaši lietoti neiederīgā vai nevajadzīgi sagrozītā nozīmē, piemēram, pēc citu valodu parauga.

Nekad nav par vēlu nevārdus aizstāt ar latviskiem ekvivalentiem, mudina akcijas rīkotāji. Iepriekšējo gadu nevārdi bijuši influenceris, ko ieteikts aizstāt ar jaunvārdu ietekmelis, episki, vaibs, sadarbspējīgs, kas ir burtiski pārcelts "interoperable", ekselence, runājot par izcilību, un tamlīdzīgi.

"Gada spārnotais teiciens" ir spilgtākais vai dīvainākais no teicieniem, kas pagājušajā gadā lietoti īpaši bieži vai tikuši sabiedrībā sevišķi pamanīti. Iepriekšējo gadu uzvarētāji šajā nominācijā bijuši "Salauztā slotaskāta krimināllieta", "Izkāp no telefona!", "Man nav Pandoras lādes, no kurienes es jums varu paņemt šo atalgojumu!", "Mēs paliekam darbā jūsu dēļ. Jūs palieciet mājās mūsu dēļ!", "Krāniem un buldozeriem jāstrādā lidostā", "Rīkojums Nr. 2" un citiem.

Akcijas rīkotāji gaida arī kandidātus nominācijai "Gada savārstījums", tas ir, kad kaut kas tiek teikts it kā latviski, bet neskaidri vai arī pretrunā latviešu valodas likumībām. Pieteicēji aicināti norādīt, kur vārds vai teiciens dzirdēts, kādā publikācijā tas lasīts un kāpēc lietots.

Kurš būs 2022.gada vārds, nevārds, teiciens, atkarīgs no atsūtītā vārdu un teicienu klāsta. Priekšlikumus 2022. gada vārdam, nevārdam un spārnotajam teicienam līdz 20. janvārim aicina sūtīt uz adresi: gadavards@inbox.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu