VIDEO ⟩ Raidījums: "Stradiņu" morgā sajaukto līķi tuvākajās dienās plānots ekshumēt (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Christian Rothe/Shutterstock

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) morgā gandrīz pirms nedēļas sajaukti mirušu sieviešu ķermeņi. Ir ierosināts kriminālprocess. Lai cieņpilni apbedītu sievieti, policija tuvākajās dienās plāno ekshumāciju, norāda Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Santijas mammas Elzas vietā apbedītāji uz kapsētu Lielvārdē atveda svešu sievieti, kura bija ieģērbta mammas drēbēs. Mirušo viņiem izsniedza Stradiņa slimnīcas morga darbinieki.

Nepazīstamo sievieti pret mammu apmainīt nebija iespējams, jo Elza jau bija guldīta vienā no Rīgas kapsētām.

Vēlāk morgā mazdēls atpazina savu vecmāmiņu. Ir skaidrs, ka viņas vietā apglabāta Elza. 

"Virzīšanās ir smaga, komunikācija [ar policiju] ir apgrūtināta. Ja es pati nezvanu un neprasu, liekas, ka nekas nekustas. Turēt mūs neziņā ir briesmīgākais, kas var notikt," sacīja Santija.

Kriminālprocess ir ierosināts Rīgas Zemgales iecirknī. "Mēs arī saprotam ģimeni, darīsim visu īslaicīgā periodā, lai var mammu apglabāt pieklājīgā veidā. Ir vēl viena puse cietusi, apglabājot ne savu radinieci. Darbs ir liels, secīgi notiek darbs," skaidro Rīgas Zemgales iecirkņa priekšnieks Didzis Matīss.

Tuvākajās dienās plānota ekshumācija jeb mirušās kapa atrakšana.

 "Tas prasīja daudz darba, bija jānoskaidro iespējamās puses un kriminālatbildība, kuras ir vainīgās personas," norāda Matīss.

Tiek izmeklēta morga darbinieku nolaidība. Ja tiks pierādīta vaina, notiesājoša sprieduma gadījumā par šādu nolaidību paredzēts naudas sods, piespiedu darbs vai īslaicīga brīvības atņemšana.

Visticamāk, darbinieki zaudēs darbu morgā. Paziņojumu jau izplatījusi Stradiņa slimnīca.

Tomēr ģimene apsver iespēju tiesā vērsties pret slimnīcu par morālā kaitējuma piedziņu.

"Kādam ir jāuzņemas atbildība par notikušo, lai nekas tāds nekad neatkārtotos. Ir jābūt cieņai gan pret dzīviem, gan pret mirušajiem," norāda mirušās meita Santija.

"Apollo.lv" jau ziņoja, ka kāda sieviete decembrī tika nogādāta slimnīcā, kur viņas dzīvību glābt neizdevās. Pēc Ziemassvētkiem bija paredzētas bēres, taču vien kapsētā tika secināts - zārkā neatrodas mirušās tuvinieces ķermenis, bet cits, kas tērpts drēbēs, kuras bija paredzētas mirušajai sievietei.

Mirušās sievietes radinieces vērsušās Valsts policijā, kura saistībā ar notikušo sākusi kriminālprocesu. Pārbaude sākta arī Stradiņa slimnīcā.

"Slimnīca izsaka visdziļāko līdzjūtību mirušo ģimenēm un patiesi atvainojas par situāciju, kas radusies Slimnīcas darbinieku pieļautas kļūdas rezultātā!

Apliecinām, ka tiks darīts viss iespējamais, lai atbalstītu mirušo ģimenes un palīdzētu viņu piederīgajiem atrisināt radušos sarežģījumus pēc iespējas drīzākā laika periodā.

Šobrīd ir uzsākta iekšējā pārbaude par notikušo. Tiek apzināti lietas apstākļi, iesaistītās personas un meklētas iespējamās nepilnības procesā. Pēc šīs pārbaudes rezultātiem Slimnīcas vadība izvērtēs iesaistīto Slimnīcas darbinieku rīcību, kā arī iespējamos iemeslus kļūdainai rīcībai.

Ja noskaidrosies, ka notikušajā vainojama darbinieku nolaidība vai kādu konkrētu darba procedūru neievērošana, var tikt pieņemts lēmums par darba attiecību pārtraukšanu.

Vēlreiz apliecinām, ka notikušais nav atstājis vienaldzīgus Slimnīcā strādājošos un mēs pilnveidosim atbilstošos procesus, lai šāda situācija nākotnē nebūtu iespējama," teikts PSKUS paziņojumā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu