Zelenskis atklāj, ko telefonsarunā pārrunājis ar Levitu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Foto: Shag 7799/Shutterstock

Ceturtdienas, 5. janvāra, vakarā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savā videouzrunā pastāstīja, kas tika apspriests viņa telefonsarunās ar Latvijas un Turcijas prezidentiem un ar Spānijas un Horvātijas premjerministriem.

Zelenskis sacīja, ka viņš ar visiem līderiem apspriež divas lietas - militārā atbalsta palielināšanu Ukrainai, "tas ir, vairāk ieroču armijai", un "aizsardzības visiem ukraiņiem - aizsardzības uz zemes, debesīs un jūrā" palielināšanu.

"Mana šodienas saruna ar Horvātijas premjerministru [Andreju] Plenkoviču bija ne tikai saturīga kā vienmēr, bet arī diezgan iedvesmojoša.

Es sadzirdēju pilnīgu atbalstu mūsu valstij, kā arī sadzirdēju Horvātijas gatavību būt par līderi tieši to soļu realizācijā, kuri garantē drošības elementu atgriešanos Ukrainai un Eiropai kopumā. Horvātija ir gatava būt par līderi tajos centienos, kas ir nepieciešami mūsu zemes attīrīšanai no Krievijas mīnām un nesprāgušiem šāviņiem. Tas ir viens no vitāli svarīgiem uzdevumiem mūsu valstij un visiem eiropiešiem," stāstīja Zelenskis.

Viņš sacīja, ka nevienai Eiropas daļai nav jābūt un tā nebūs piesārņota ar mīnām, lai kā Krievija censtos piepildīt "ukraiņu zemi ar saviem nāves rīkiem".

"Saruna ar Latvijas prezidentu [Egilu Levitu] šodien arī bija veltīta tam ceļam, kas jāiziet visam mūsu kontinentam, lai pēc Krievijas agresijas sakāves tiktu garantēta pa īstam uzticama drošība.

Mēs apspriedām Ukrainas miera formulas punktus - gan drošības jautājumus, gan to, kas attiecas uz mūsu teritoriālās integritātes atjaunošanu un pilnu ANO Hartas spēku, un taisnīgu Krievijas un visu tās slepkavu atbildību par teroru pret ukraiņiem," sacīja Zelenskis.

Zelenskis arī atzīmēja sarunu ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu, kurā tika skarti daudzi drošības elementi Melnās jūras reģionā.

"Protams, mēs runājām par nepieciešamajiem soļiem pārtikas drošības garantēšanai un par to, kas jāizdara kodoldrošībai un jebkādu radiācijas incidentu nepieļaušanai, kuru draudus Krievija diemžēl ir padarījusi pavisam reālus. Runājām arī par situācijas dinamiku mūsu reģionā - par to, ka

Krievijas saimnieki pašlaik ir diezgan izmisīgā stāvoklī okupantu sakāves frontē dēļ un ir gatavi dažādām manipulācijām," sacīja Ukrainas prezidents.

Viņš pateicās Turcijas līderim par atbalstu nepieciešamībai godīgi atjaunot drošību valstī un visā Eiropā uz Ukrainas teritoriālās integritātes atjaunošanas pamata.

"Ļoti saturīga un savlaicīga bija mana šodienas saruna ar Spānijas premjerministru [Pedro] Sančesu. Pirms jaunas tikšanās Ramšteinas formātā ir ļoti svarīgi, lai katrs no mūsu partneriem simtprocentīgi zinātu par reālo situāciju frontē un to, kam ir gatavi mūsu Aizsardzība spēki. Es pateicos premjerministram Sančesa kungam un visiem spāņiem par nemainīgu atbalstu mūsu centieniem aizstāvēt brīvibu," sacīja Zelenskis.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu