Pāvestu Benediktu XVI apglabāja trīs zārkos. Kāpēc tā? (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: dpa/picture-alliance/Scanpix

Pāvests Benedikts XVI devās viņsaulē pērnā gada pēdējā dienā - 2022. gada 31. decembrī. Viņu apglabāja ceturtdien, 5. janvārī - veselos trīs zārkos. Kāda ir šīs tradīcijas nozīme?

Pāvesta Benedikta XVI bēres norisinājās gandrīz desmit gadus pēc tam, kad viņš brīvprātīgi atkāpās no pāvesta amata, sakot, ka viņam trūkst fiziskā spēka, lai pildītu pāvesta pienākumus.

Viņš kalpoja no 2005. līdz 2013. gadam, kad viņa vietā stājās pāvests Francisks, kuram Benedikta bērēs ir ļoti nozīmīga loma, vēstīts ziņu izdevumā "AS".

Benedikts XVI, pasaulīgajā vārdā Jozefs Aloizijs Racingers, tradicionāli tika apglabāts trīs zārkos, kas ievietoti viens otrā.

Pirmais zārks darināts no cipreses, un tajā atrodas pāvesta mirstīgās atliekas un dažādi priekšmeti, piemēram, slavinoši teksti un sudraba, zelta un vara monētas, kuru skaits atbilst pāvesta kalpošanas gadu skaitam.

Vienkāršais koka zārks parāda to, ka pāvests ir bijis tāds pats cilvēks kā mēs visi, tāpēc arī tiek apglabāts kā vienkāršs cilvēks.

Šis zārks tiek apsiets ar trīs zīda lentēm un ievietots svina zārkā, ko aizlodē ciet. Uz tā iegravēts pāvesta vārds, kalpošanas gadi un cita informācija, un simboli.

Visbeidzot abi zārki tiek ievietoti gobas koka zārkā, ko aiznaglo ar zelta naglām. Šis zārks simbolizē cieņu pret mūža mierā devušos cilvēku, jo goba ir vērtīgākais koks, kas atrodams Romā.

FOTO: Pāvesta Benedikta XVI bēres

Beigu beigās trīs zārki ar katafalku un vairāku vīru spēku tika nogādāti Vatikāna pazemes grotā nišā, kur vispirms tika apbedīts pāvests Jānis XXIII un pēc tam Jānis Pāvils II, pirms viņu mirstīgās atliekas tika pārvietotas uz prestižākām apbedījumu vietām bazilikā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu