Viņsaulē devies Dziesmu svētku virsdiriģents Arvīds Purvs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Facebook/Latvijas Nacionālais kultūras centrs

Mūžībā devies diriģents, komponists, vijolnieks, mūzikas kritiķis, publicists, XX Vispārējo latviešu Dziesmu un X Deju svētku virsdiriģents Arvīds Purvs, liecina Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) ieraksts sociālajā medijā "Facebook".

LNCK norāda, ka Purvs dzimis 1926. gada 22. martā Meņģeles pagastā. Bērnībā viņš apguvis vijoļspēli un dziedājis Jāņa Milzarāja vadītajā Latvijas jaunatnes Sarkanā krusta bērnu korī.

Vācijas trimdas laikā viņš spēlējis Vernera Taubes orķestrī un Bruno Skultes vadītajā "Latviešu orķestrī". Anglijas laika posmā - no 1948. līdz 1956. gadam - Purvs bijis "Zuikas kora" diriģenta palīgs, simfoniskā orķestra vijolnieks un vadījis Lesteres jaukto kori.

LNKC atzīmē, ka mūziķis nekad nav studējis diriģēšanu un kompozīciju, bet pieredzi uzkrājis praktiskā darbā, taču abās jomās guvis ievērojamus panākumus. 1956. gadā viņš pārcēlies uz Kanādu un Toronto vadījis Svētā Andreja evaņģēliski luteriskās draudzes kori, latviešu baptistu draudzes kori un Toronto sieviešu kori "Zīle", ar ko sniedzis ap 100 koncertu Kanādā, viesojies arī dziesmu dienās Gotlandē, Minsterē un Latvijā.

Purvs vadījis ne tikai savus korus, viņš bijis virsdiriģents daudzos Rietumkrasta dziesmu svētkos, Eiropas latviešu dziesmu svētkos Ķelnē, Londonā un Līdsā, neskaitāmās dziesmu dienās un novadu dziesmu svētkos kā tālumā, tā Latvijā.

Purva darbs vainagojies ar daudziem apbalvojumiem - viņš ir Daugavas Vanagu Zelta nozīmes īpašnieks, Pasaules brīvo latviešu apvienības Kultūras fonda balvas ieguvējs, Triju Zvaigžņu ordeņa Sudraba Goda zīmes un Pasaules brīvo latviešu apvienības Kultūras fonda Goda diploma īpašnieks.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu