Vairākās slimnīcās ir palielināta noslodze ar Covid-19 un gripas pacientiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas jaunās moduļu būves telpas.
Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas jaunās moduļu būves telpas. Foto: Paula Čurkste/LETA

Paula Stradiņa klīniskās universitātes (PSKUS) un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcās (RAKUS) palielināta noslodze ar Covid-19 un gripas pacientiem.

Kopumā PSKUS gulta noslodze ir 81%, kas jau gana liels skaitlis un var radīt izaicinājumus neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanā un plānveida pakalpojumu nodrošināšanā.

Slimnīcā gan norādīja, ka tas nav nekas neraksturīgs, un pagaidām tā tiek galā - nav plānots pieņemt nopietnus lēmumus par kāda pakalpojuma ierobežošanu vai plānveida pakalpojumu pārcelšanu.

PSKUS ir 57 Covid-19 pozitīvi pacienti, no kuriem šī infekcija kā pamatdiagnoze ir 19 pacientiem, bet blakus diagnoze - 38 pacientiem. Savukārt gripas pacientu skaits ir ap 50 personu.

Slimnīcas speciālisti norāda, ka bieži vien starp stacionētajiem ir nevakcinētas personas, kurām, piemēram, gripa saasina hroniskās slimības. Ja pacients nav vakcinējies pret gripu, tad slimības norise ir daudz smagāka un var kļūt arī par cilvēka nāves iemeslu. Tādēļ speciālisti aicina pacientus, īpaši seniorus un cilvēkus ar hroniskām slimībām vakcinēties gan pret Covid-19, gan arī pret gripu.

PSKUS sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Janita Veinberga piebilda, ka darbs slimnīcā ir apgrūtināts arī tādēļ, ka slimo darbinieki, kuri jau tā trūkst.

"Mēs esam vēstījuši par māsu iztrūkumu slimnīcā, un pie šīs situācijas mums teorētiski vajadzētu palielināt to skaitu uz pusi, lai varētu strādāt tā, kā būtu jāstrādā. Katrs darbinieks, kurš saslimst un izkrīt no aprites, ir liels zaudējums. Šobrīd gan mēs galā vēl tiekam," sacīja Veinberga.

Savukārt RAKUS dati uz 6.janvāra rītu liecina, ka kopumā slimnīcā ir 97 Covid-19 pacienti, no kuriem 30 tas ir kā pamatdiagnoze, bet 67 kā blakusdiagnoze. Intensīvās terapijas nodaļā atrodas astoņi Covid-19 pacienti.

Tāpat slimnīcā kopumā ir 73 pacienti ar gripu, no kuriem 50 tā ir kā pamatdiagnoze, bet 23 - blakusdiagnoze. Vēl sešiem cilvēkiem diagnosticēta gan gripa, gan Covid-19.

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) Infektoloģijas poliklīnikas vadītāja Inga Ažiņa skaidroja, ka slimnīca ir pietiekoši pilna, un no rīta vidēji pa visiem slimnīcas stacionāriem bija aptuveni 75% noslodze. Tomēr viņa atzina, ka noslodze mainās - izrakstot pacientus, tā krītas, bet, iestājoties jauniem - palielinās. Piemēram, LIC tā vidēji ir 80%, un speciālisti pagaidām tiek galā.

"Mums centrā ir papildus nodaļas ar gultām gripas pacientiem, un vēl spējam uzņemt arī pacientus ar hroniskām slimībām, kas gan neattiecas uz gripu, bet jebkurā gadījumā ir pozitīvi," sacīja Ažiņa.

LIC pārsvarā tiek stacionēti pacienti virs 65 gadu vecuma, un šīs nedēļas vecākais pacients bijis 86 gadus vecs. Ažiņa skaidroja, ka šiem cilvēkiem jau bieži vien ir citas hroniskas slimības, piemēram, cukura diabēts, paaugstināts spiediens, onkoloģisks audzējs, remisijas fāzē vai citas blakusslimības. Turklāt šie pacienti pārsvarā ir nevakcinēti.

Attiecībā uz gripu viņa norādīja, ka vēl kādas divas trīs nedēļas varētu būt gaidāms saslimstības palielinājums, taču pēc tam, pavasarim tuvojoties, tas varbūt stabilizēsies.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu