Beidzot noskaidrots, ko senie romieši izmantoja izturīgo ēku celtniecībā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Heracles Kritikos/Shutterstock

Senie romieši bija celtniecības un inženierzinātņu meistari. Joprojām saglabātās celtnes balstās uz kādu unikālu celtniecības materiālu - pucolāna betonu, vēsta "Science Alert".

Šī betona īpašības parasti tiek piedēvētas tā sastāvdaļām – pucolānam, vulkānisko pelnu maisījumam, kas nosaukts Itālijas pilsētas Pocuoli vārdā, kur var atrast ievērojamo materiālu.

Komanda rūpīgi pētīja 2000 gadus vecus romiešu betona paraugus no arheoloģiskās vietas Itālijā. Starptautiska pētnieku komanda atklājusi, ka materiāli atšķiras arī ar to sajaukšanas metodi.

Pirmkārt, kaļķakmeni karsē augstā temperatūrā, lai iegūtu kaustisko pulveri, ko sauc par nedzēstiem kaļķiem vai kalcija oksīdu.

Sajaucot dzēstos kaļķus ar ūdeni, rodas kalcija hidroksīds. Saskaņā ar teoriju, tieši šo dzēsto kaļķi senie romieši sajauca ar pucolānu.

Pamatojoties uz darba grupas veikto analīzi, kaļķu paraugi neatbilst šai metodei. Drīzāk romiešu betons, iespējams, tika izgatavots, sajaucot nedzēstos kaļķus tieši ar pucolānu un ūdeni ārkārtīgi augstā temperatūrā, atsevišķi vai papildus dzēstajiem kaļķiem, procesu, ko komanda sauc par "karsto sajaukšanu", kā rezultātā veidojas kaļķu slāņi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu