Pirms 10 gadiem Amsterdamā no upes tika izvilktas vīrieša mirstīgās atliekas. Tas izrādījies mākslas darbu kontrabandists no Krievijas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ryan Nubel/Shutterstock

Pirms 10 gadiem Amsterdamā no upes tika izvilktas kāda vīrieša mirstīgās atliekas. Beidzot Nīderlandes amatpersonas ir paziņojušas personas identitāti - tas bijis Aleksandrs Levins, mākslas preču kontrabandists no Krievijas, atsaucoties uz Nīderlandes medijiem, vēsta neatkarīgais Krievijas medijs "The Insider". 

Kā vēsta "De Telegraaf", mākslas preču tirgotājs uzturējās Amsterdamā un ir ticis notiesāts par mākslas darbu kontrabandu.

Nīderlandes policijai izdevās vīrieti identificēt jau 2021. gada aprīlī, tomēr viņi nolēma informāciju publiskot tagad, jo cer, ka atsauksies Levina radinieki. 

Levinam nāves brīdī bija 65 gadi.

Kas ir zināms par Levina nāves apstākļiem?

Saskaņā ar Nīderlandes medijiem, kāds garāmgājējs 2013. gada 30. janvārī atradis Levina mirstīgās atliekas ietītas plēvē. Mirušo ilgi nevarēja identificēt, jo bija pazudusi galva, rokas un kājas.

Pirkstu nospiedumus noņemt nebija iespējams. 

"Tikai 2021. gadā pēc sazināšanās ar Interpolu mēs saņēmām DNS rezultātus. Izrādījās, ka vīrieša ģimene Krievijā bija ziņojusi par viņa pazušanu, un tika nodots DNS. Tas izrādījās Aleksandrs Levins. Krievu mākslas tirgotājs un speciālists šajā jomā. Viens no ekspertiem Nīderlandē," sacīja izmeklēšanas komandas vadītājs Erkans. 

Iepriekš notiesāts 

Izrādās, ka Levins ir iepriekš nonācis Nīderlandes tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā.

1998. gadā Šipholas lidostā muitas darbinieki aizturēja  kādu krievu, pie kura tika atrasts slavenā izdevēja un kartogrāfa Johannesa van Keulena 18. gadsimta sākuma jūras atlants, kas bija nozagts. Viņam bija arī franču mākslinieka Žaka Kalo 17. gadsimta zīmējumi un 24 gleznas.

Levinam 1999. gadā tika piespriests desmit mēnešu cietumsods par zagtu preču glabāšanu un kontrabandu. Šī bija piektā reize, kad viņš pieķerts mākslas kontrabandā.

"Levins bija ceļojis pa pasauli, bet regulāri uzturējās Amsterdamā. Viņš šeit izmantoja arī noliktavu," pastāstīja tiesībaizsardzības iestādes. "Viņš nodarbojās ar senlietu biznesu Sanktpēterburgā."

Mākslas dīlera lidojumu dati liecināja, ka 2013. gada 17. janvārī viņš ieradies Šipholā, ielidojot no Sanktpēterburgas. Nākamajā dienā Levinam bija jālido uz Kanāriju salām, taču viņa dzīvība aprāvās vēl pirms lidojuma. 

Iespējamais slepkavības motīvs - izspiešana

Likumsargi arī pastāstīja, ka pēc Levina atpazīšanas viņi aktīvi strādājuši kopā ar Krievijas izmeklētājiem, kuri palīdzējuši lietu izmeklēt. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī sadarbība tika apgrūtināta. 

Izrādījās, ka pēc mākslas darbu tirgotāja nāves kāds bija mēģinājis pārskaitīt viņa naudu uz citas personas bankas kontiem, kuras indentitāte netiek atklāta.

Aizdomās par saistību ar slepkavību tika aizturēti divi cilvēki, taču viņi tika atbrīvoti pierādījumu trūkuma dēļ. Abi bija krievu izcelsmes vīrieši, kas dzīvoja Amsterdamā un pazina Levinu.

Pēc Nīderlandes tiesībsargājošo iestāžu domām, viens no slepkavības motīviem varētu būt izspiešana.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu