VIDEO "Tas pasaka daudz par attieksmi." Jau gadiem neizdodas ieviest valsts apmaksātu kontracepciju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Chiociolla/Shutterstock

Jau gadiem ilgi solītā, bet aizvien neieviestā iecere ieviest valsts apmaksātu kontracepciju ir "iestrēgusi". Tas izmaksātu apmēram miljonu eiro, bet aiztaupītu negribētu bērnu traģēdijas. Šī iecere arī šoreiz iekļauta Veselības ministrijas prioritāšu sarakstā, bet vai jaunajam valdības sasaukumam pietiks drosmes un gribas to atbalstīt, ir grūti prognozēt, vēsta TV3 ziņas.

Biedrība "Papardes zieds" jau pirms septiņiem gadiem rosināja apmaksāt kontracepciju tām sievietēm, kurām tam nav līdzekļu un pietiekamas izpratnes.

Ir mainījušies parlamenta sasaukumi, ierēdņi un budžeti, bet gadu no gada šim mērķim līdzekļi tā arī neatrodas.

Aplēsts, ka Latvijā ir vismaz 2000 sociālā riska sieviešu, kurām nepietiek naudas vai zināšanu kontracepcijas lietošanai.

Rezultāts ir vardarbība pret negribētiem bērniem ģimenē, pusaudžu grūtniecība un aborti, kuriem naudu izmisumā sieviete pat aizņemas ātrajos kredītos, turpinot lejupceļu pa nabadzības spirāli.

"Latvija ir teju vienīgā valsts Eiropā, kur nevienai sievieti nav bezmaksas kontracepcija, un tas pasaka daudz par attieksmi. Mēs nevaram runāt tikai par ataudzes plānu, kur runā tikai par bērnu minimizēšanu sociālā riska grupās, ja paralēli nedomājam par izglītošanu un kontracepciju. Tie ir savienoti jēdzieni.

Tautas ataudze mums ir prioritāte, un bez sievietēm, veselīgām sievietēm, mums nebūs bērniņu," saka "Papardes zieda" valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle.

Lai kontracepciju nodrošinātu vēl šogad, nepieciešams 1,1 miljons eiro. Veselības ministrija to iekļāvusi savā prioritāšu sarakstā. Problēma vien, ka saraksts ir garš.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu