"Šo "robu" izmanto bez vilcināšanās." LVRA komentē neskaidrības par jauno tūrisma nodevu Rīgas naktsmītnēs (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Viesnīca.
Viesnīca. Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas naktsmītnēs jaunās tūrisma nodevas ieviešana noritējusi bez problēmām, sacīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) izpilddirektore Santa Graikste.

"Pagaidām neesam saņēmuši informāciju, ka būtu problēmas reģistrēties un ļoti ceram, ka visas naktsmītnes paguva papildināt savas programmas, lai jau 1.janvārī sāktu iekasēt nodevu," sacīja Garikste, piebilstot, ka tūrisma nodeva ir starptautiska prakse, kā gūt papildu finansējumu pilsētas mārketingam, infrastruktūrai un citām ar tūrisma veicināšanu saistītām aktivitātēm.

Vienlaikus asociācijas izpilddirektore norādīja, ka LVRA ir saņēmusi atsevišķus uzņēmēju jautājumus par tūrisma nodevu, taču tie lielākoties saistīti ar saistošo noteikumu redakciju un naktsmītņu darba specifiku.

Komentējot neskaidrības par jaunieviesto nodevu, Graikste pauda, ka vēl aizvien nav skaidrības par iekasēto līdzekļu izlietojumu.

"Cerams, ka drīz redzēsim arī konkrētu pasākumu plānu, kur gūtais finansējums tiks novirzīts," uzsvēra asociācijas izpilddirektore.

Tāpat viņa norādīja, ka nozarei ir aktuāli vismaz divi citi jautājumi, tostarp vai un kādā laikā nodevas tiks iekasētas arī no apartamentiem un vai tiks risināts jautājums par komisijas maksām, ko nodevai pievieno ceļojumu aģentūras un tiešsaistes naktsmītņu rezervēšanas platformas.

"Latvijas likumos pagaidām nav atrunāts, ka nodevas neapliek ar komisijas maksu. Ārvalstīs reģistrētie uzņēmumi šo "robu" izmanto bez vilcināšanās," skaidroja Graikste, piebilstot, ka, pēc LVRA aplēsēm, sezonā no papildu komisijas maksas tiešsaistes ceļojumu aģentūras varētu gūt vismaz 400 000 eiro.

LETA jau vēstīja, ka no 1.janvāra Rīgā ieviesta tā dēvētā tūrisma nodeva. To paredz Rīgas domes pieņemtie saistošie noteikumi par pašvaldības nodevu par atpūtnieku un tūristu uzņemšanu.

Līdz ar to visām tūristu mītnēm par viesu izmitināšanu jāmaksā nodeva viena eiro apmērā par katra ciemiņa nakšņošanas dienu, bet ne vairāk kā desmit eiro, ja viesis galvaspilsētā uzturas ilgāk. No nodevas gūtos ieņēmumus pilsēta izmantos tūrisma jomu atbalstošu vai tūrisma infrastruktūru attīstošu projektu īstenošanai un Rīgas starptautiskās atpazīstamības veicināšanai.

Ar nodevu neapliks tās naktis, ko Rīgas tūristu mītnēs pavadījuši bērni līdz 18 gadu vecumam.

Nodevas administrēšanu nodrošinās Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvalde.

LVRA apvieno naktsmītnes un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus profesionālai sadarbībai, lai uzlabotu klientu apkalpošanas kvalitāti, sakārtotu Latvijas viesnīcu tirgu un pārstāvētu Latvijas viesnīcu un restorānu biznesu pasaulē. Asociācija ir asociācijas "Viesnīcas, restorāni un kafejnīcas Eiropā" biedrs.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu