Sieviete smagā reibumā centusies nokārtot braukšanas eksāmenu. CSDD komentē notikušo (3)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
CSDD braukšanas eksāmena auto
CSDD braukšanas eksāmena auto Foto: Ekrānuzņēmums no raidījuma Zebra

Kāda sieviete, būdama vairāk nekā 2,1 promiļu reibumā, 2022. gada decembrī ieradās CSDD Daugavpils nodaļā, lai kārtotu vieglā automobiļa vadīšanas eksāmenu. TVNET sazinājās ar valsts AS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" (CSDD), lai par šo gadījumu uzzinātu detalizētāku informāciju.

Eksāmena laikā direkcijas inspektors pamanīja sievietes iespējamo atrašanos alkohola ietekmē un eksāmenu pārtrauca. Prokuratūra sievietei piemēroja sabiedrisko darbu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem.

Ņemot vērā, ka sievietes vadītais transportlīdzeklis pieder citai personai, attiecībā uz to nav piemērojama konfiskācija.

Krimināllikums šādā gadījumā paredz, ka no noziedzīgu nodarījumu izdarījušās personas piedzen pilnu vai daļēju šā transportlīdzekļa vērtību. Konkrētajā gadījumā tika nolemts no apsūdzētās valsts labā piedzīt daļēju transportlīdzekļa vērtību, proti, 10 000 eiro.

CSDD Kvalifikācijas departamenta vadītājs Juris Teteris TVNET skaidro - sieviete, iekāpjot eksāmenu automobilī, neizrādīja nekādas reibuma pazīmes, uzvedās un runāja pilnībā adekvāti.

"Neilgi pēc eksāmena sākuma uzvedība strauji sāka mainīties un CSDD darbiniekam radās aizdomas par apreibinošu vielu ietekmi uz minētās personas uzvedību, pēc kā eksāmens tika nekavējoties apturēts," norāda Teteris.

Attiecīgi tika izsaukta Valsts policija, kas arī konstatēja alkohola reibumu 2,1 promiles apmērā.

"Uzskatām, ka CSDD darbinieka rīcība konkrētajā situācijā, kad viņš, rodoties aizdomām par pretendentes alkohola reibumu, nekavējoties reaģēja un pārtrauca eksāmenu un izsauca Valsts policiju, viennozīmīgi bijusi profesionāla un godprātīga," sacīja pārstāvis.

2022. gada 25. novembrī ir stājušies spēkā grozījumi Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildību par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija pārsniedz 1,5 promiles.

Tāpat kriminālatbildība paredzēta par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, atrodoties narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē.

Tiek konfiscēts transportlīdzeklis, ja īpašnieks to vadījis stiprā reibumā vai atteicies no apreibinošo vielu klātbūtnes organismā pārbaudes. Gadījumos, ja reibumā vadītais transportlīdzeklis pieder citai personai, tad no vainīgās personas piedzen pilnu vai daļēju šī transportlīdzekļa vērtību.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu