"Re:Check": Zelenska sieva Parīzē nav iepirkusies par 40 tūkstošiem dolāru (12)

Evita Puriņa
, RE:BALTICA/RE:CHECK
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: RE:CHECK

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina.

Pēc Ukrainas prezidenta sievas Olenas Zelenskas vizītes Parīzē sociālajos sociālajos medijos parādījās ziņas, ka viņa tur devusies arī iepirkties, stundas laikā iztērējot vairāk nekā 40 tūkstošus ASV dolāru. Nepatieso apgalvojumu, kuram nav nekādu pierādījumu, izplata gan Krievijas mediji, gan dažādi ASV propagandas kanāli. Ar to dalās arī vairāki dezinformācijas izplatītāji Latvijā.

Zelenska Parīzē bija 12. un 13. decembrī. Viņa piedalījās Ukrainas atbalstam veltītā konferencē, ziedojumu vākšanas pasākumā, sniedza interviju medijiem, kopā ar Francijas prezidenta sievu Bridžitu Makronu apmeklēja Francijas Nacionālo bibliotēku un skolu, kurā mācās Ukrainas kara bēgļi.

Jau vizītes laikā parādījās apgalvojumi, ka viņa patiesībā devusies dārgā iepirkšanās braucienā. Tie nonākuši arī līdz Latvijai.

"Kad kādam par kara ciešanām nav nekas zināms, kamēr pašas tauta sēž aukstumā un tumsā," teikts kādā latviski publicētā ierakstā. Citā teikts, ka Zelenska 42 000 dolāru iztērējusi, "viesojoties valstī, lai pieprasītu pasaulei sūtīt vairāk naudas uz Ukrainu".

ASV nedēļas izdevums "Newsweek" izpētījis, ka pirmais ieraksts sociālajos medijos par it kā iepirkšanās braucienu tika publicēts jau 12. decembrī. Kāds profils ar vārdu De Fabron Olivier "Twitter" rakstīja: "Zelenska, dodoties cauri Parīzei, varētu būt samaksājusi ap 40 tūkstošiem eiro vienas stundas laikā Monteņa avēnijā. (Uzticams avots: attiecīgā veikala klientu servisa darbinieks)."

Ieraksta autors nav sniedzis nekādus pierādījumus, turklāt "Twitter" viņš norādījis, ka pats dzīvo ASV, nevis Francijā.

Vēlāk to pašu publicējis, piemēram, kāds neliels klikšķu ziņu portāls "Sunderland Global Media", kura īpašnieki nav zināmi, bet "LinkedIn" norādīta tikai viena darbiniece – kāda Anna Pavlova. Ziņu izplatījuši arī "NewsPunch" un vairāki labi zināmi dezinformācijas portāli.

Foto: RE:CHECK

Jau vēlāk par Zelenska sievas tēriņiem Parīzē savā raidījumā stāstīja ASV dezinformatore Kendisa Ouensa, kas regulāri izplata sazvērestības teorijas un Kremļa naratīvu par Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Viņas video arvien atrodams "Youtube", tam ir vairāk nekā miljons skatījumu. Pirms Ziemassvētkiem to pašu pārpublicēja dažādi Krievijas un Baltkrievijas ziņu kanāli – arī bez uzticamiem avotiem.

Ukrainas faktu pārbaudes medijs StopFake par nepamatotajiem apgalvojumiem jautājis Ukrainas prezidenta administrācijai, kas tos kategoriski noraidījusi.

"Vizītes laikā Francijā ne Ukrainas pirmā lēdija, ne viņas kolēģi veikalu Monteņa avēnijā neapmeklēja un līdz ar to tur neko nepirka," teikts atbildē.

Secinājums: Apgalvojumi par Ukrainas prezidenta sievas lielajiem tēriņiem Parīzē izplatīti bez jebkādiem pierādījumiem. Ukrainas prezidenta administrācija tos kategoriski noliegusi.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu