Par 2021. gada augusta nekārtībām pie Lietuvas parlamenta tiesai nodod krimināllietu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Protests 2021. gada 10. augustā pie Lietuvas parlamenta Viļņā.
Protests 2021. gada 10. augustā pie Lietuvas parlamenta Viļņā. Foto: AP/Scanpix

Prokuratūra Lietuvā nodevusi tiesai krimināllietu par nekārtībām, kas notika 2021. gada augustā pie parlamenta ēkas. 

Oktobra sākumā tika ziņots, ka apsūdzības lietā izvirzītas 87 aizdomās turētajiem, bet kopējā civilprasību summa pārsniedz 92 000 eiro.

Lai nodrošinātu civilprasību kompensāciju, pirmstiesas izmeklēšanas laikā pagaidu īpašumtiesību ierobežojumi noteikti aizdomās turēto aktīviem 173 900 eiro vērtībā.

Pirmstiesas izmeklēšana turpinās lietā par publiskiem aicinājumiem vardarbīgi pārkāpt Lietuvas suverenitāti, kurā aizdomās turētā statuss noteikts vienai personai.

2021. gada 10. augustā nekārtības izcēlās pie Seima ēkas Viļņā, kur notika protesta akcija pret valdības plāniem noteikt stingrus ierobežojumus cilvēkiem, kuri nav vakcinējušies pret Covid-19 vai testējušies. Beidzoties Seima sēdei un oficiāli atļautajam protesta akcijas laikam, vairāki simti cilvēku bloķēja visas parlamenta ēkas izejas un daļa no viņiem izturējās visai agresīvi, līdz nekārtības izvērtās sadursmēs ar policiju.

Policija norādīja, ka organizētā mītiņa laikā un pēc tā cilvēku grupa "organizēja un provocēja cilvēku pulcēšanos publiskai vardarbībai, īpašuma iznīcināšanai vai cita veida sabiedriskās kārtības pārkāpšanai", turklāt nekārtību laikā personas bija vardarbīgas, iznīcināja īpašumu, izmantoja sprāgstvielas un pretojās policijai un Sabiedriskās drošības dienestam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu