No cietuma atbrīvota viena no bīstamākajām ASV spiedzēm

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Jim Popkin/"Twitter"

No apcietinājuma ir atbrīvota viena no bīstamākajām Amerikas Savienoto Valstu Aukstā kara laika spiedzēm Anna Montesa. Viņa 17 gadu garumā nopludināja slepenu informāciju, vēsta ārvalstu mediji. 

Amerikā viņa ir pazīstama kā viena no bīstamākajām Aukstā kara laika spiedzēm. 17 gadu garumā viņa nopludināja privātu informāciju Kubas valdībai, kamēr oficiāli strādāja ASV iestādē.

Montesa tika arestēta 2001. gadā un pavadīja 21 gadu aiz restēm Teksasas paaugstinātas drošības cietumā.

Viņa tika apcietināta uzreiz pēc terorakta 2001. gada 11. septembrī. Par spīti iespaidīgajiem pagātnes noziegumiem, viņas krimināllietā spiegošana netika akcentēta.

Gandrīz 17 gadu garumā Anna Montesa vadīja veiksmīgu spiegošanas misiju, piegādājot nozīmīgu, aizsargātu informāciju par ASV Aizsardzības departamentu Kubas varas iestādēm.

Tiek lēsts, ka viņa sadarbojās ar četriem Kubas aģentiem. Kāds liktenis piemeklējis šos aģentus, nav zināms, jo liela daļa šīs krimināllietas materiālu nav publiskojami.

Montesa ziņoja par slepenu satelītu sistēmu ar segvārdu "Misty", ko bija uzstādījušas ASV, lai ievāktu informāciju par Kubu, Ķīnu, Krieviju un Irānu. 

Saskaņā ar publiskoto informāciju, viņa darba ietvaros sev paņēmusi vien pāris tūkstošus dolāru, lai segtu Kubas amatpersonu izdevumus.

Annas Montesas ceļš līdz spiedzes karjerai aizsākās Virdžīnijas universitātē 1970. gadā, kad viņa pievienojās radikāli noskaņotu studentu apvienībai. Vēlāk viņa piedalījās īpašās apmācībās, kas palīdzēja iekārtoties darbā ASV Aizsardzības departamentā.

Anna Montesa saņēma misijas uzdevumus un norādes, izmantojot īsos radio viļņus. Viņa bijusi ļoti piesardzīga, lai neradītu aizdomas vai pierādījumus, nekad neņēma sev līdzi darba dokumentus, bet atcerējās svarīgāko informāciju no galvas.

Pat viņas tuvākie ģimenes locekļi, no kuriem četri strādājuši FBI, neko nenojauta līdz pat brīdim, kad Montesa tika apcietināta. Montesa tika atmaskota brīdī, kad izmeklētāji pārtvēra daļu no Kubas raidītā un nodeva šo informāciju FBI.

Lai arī Montesai tika piespriesti 25 gadi ieslodzījumā, viņa tika priekšlaicīgi atbrīvota jau pēc 21 gada labas uzvedības dēļ.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu