Viņsaulē devies pēdējais Grieķijas karalis Konstantīns II

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Grieķijas bijušais un pēdējais karalis Konstantīns II.
Grieķijas bijušais un pēdējais karalis Konstantīns II. Foto: AP/Scanpix

Otrdien, 10. janvārī, 82 gadu vecumā miris Grieķijas bijušais un pēdējais karalis Konstantīns II, ziņoja vietējie mediji.

Bijušā karaļa veselība pēdējās nedēļās bija pasliktinājusies pēc insultiem un smagas pneimonijas. Viņš nomira Higiejas slimnīcas intensīvās aprūpes nodaļā.

Konstantīns II tiks apbedīts savas ģimenes bijušās vasaras pils teritorijā Atēnu ziemeļos, informēja ziņu avoti valdības aprindās.

Kad Konstantīns II 1964. gadā kāpa tronī 23 gadu vecumā, viņš bija ļoti populārs kā olimpiskās zelta medaļas ieguvējs burāšanā. Savas valdīšanas pirmajā gadā viņš zaudēja lielu daļu tautas atbalsta, aktīvi iesaistoties politiskās mahinācijās, kurās tika gāzta premjerministra Georga Papandreu Centra savienības valdība.

1967. gadā Grieķijā pēc puča tika izveidota militāra diktatūra, un karalis devās trimdā. Diktatūra 1973. gadā atcēla monarhiju, bet pēc demokrātijas atjaunošanas 1974. gadā tika sarīkots referendums, kurā 69,2% nobalsoja par republiku.

Konstantīns piedzima 1940. gada 2. jūnijā Atēnās prinča Pāvila un princeses Frederikas ģimenē. Viņa vecākā māsa Sofija ir bijušā Spānijas karaļa Huana Karlosa I sieva.

Konstantīna otrās pakāpes brālēns ir tagadējais Lielbritānijas karalis Čārlzs III.

Pēc Vācijas iebrukuma Grieķijā 1941. gadā karaliskā ģimene aizbēga uz ārzemēm, bet atgriezās 1946. gadā. Konstantīns studēja trīs militārās akadēmijās un Atēnu Juridiskajā skolā, kā arī sacentās vairākos sporta veidos, tostarp burāšanā un karatē.

1960. gadā Konstantīns kopā ar diviem citiem grieķu burātājiem ieguva zelta medaļu Romas olimpiskajās spēlēs. 1963. gadā viņš kļuva par Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) locekli un ieņēma šo amatu līdz 1974. gadam, kad kļuva par SOK goda locekli uz mūžu.

Kad 1964. gadā nomira Konstantīna tēvs - karalis Pāvils I, Konstantīns kāpa tronī dažas nedēļas pēc Centra savienības uzvaras vēlēšanās. Konstantīnam II sākumā bija tuvas attiecības ar premjeru Papandreu, bet tās pasliktinājās, karalim uzstājot, ka bruņoto spēku kontrole ir monarha prerogatīva.

1967. gada aprīlī Grieķijā pēc pulkvežu sarīkota puča tika pasludināta diktatūra, Konstantīns decembrī aizbēga uz Romu un vairs neatgriezās Grieķijā kā karalis.

Hunta karaļa vietā iecēla reģentu, bet 1973. gada 1. jūnijā atcēla monarhiju.

Karaļa cerības atgriezties pie varas pēc demokrātijas atjaunošanas 1974. gadā sagrāva referendums, kurā tika nobalsots par republiku.

Pēc monarhijas likvidēšanas Konstantīns lielākoties dzīvoja trimdā. 1981. gadā viņš ieradās dzimtenē uz mātes bērēm, pēc tam arvien biežāk apmeklēja Grieķiju, līdz 2010.gadā tur apmetās uz pastāvīgu dzīvi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu