Pēc dzesēšanas šķidruma noplūdes Krievija uz Starptautisko kosmosa staciju sūtīs citu kosmosa kuģi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Noplūde kosmosa kuģī "Sojuz MS-22".
Noplūde kosmosa kuģī "Sojuz MS-22". Foto: AFP/SCANPIX

Pēc dzesēšanas šķidruma noplūdes, kas tikusi konstatēta Zemes orbītā jau esošajā kosmosa kuģī, Krievija 20. februārī uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) nosūtīs citu kosmosa kuģi "Sojuz", lai nogādātu atpakaļ uz Zemes divus krievu kosmonautus un ASV astronautu.

Kosmosa kuģī "Sojuz MS-22", kas pašreiz atrodas SKS un ar kuru martā bija plānota astronautu atgriešanās uz Zemes, konstatēts neliels caurums ārējā radiatorā, no kura noplūdis dzesēšanas šķidrums.

"Sergeja Prokopjeva, Dmitrija Peteļina un Franka Rubio ekspedīcija SKS ir pagarināta. Viņi atgriezīsies uz Zemes ar "Sojuz MS-23"," paziņoja Krievijas kosmosa aģentūra "Roskosmos".

Raķete tiks palaista kosmosā 20. februārī bezpilota režīmā.

"Roskosmos" paziņoja, ka bojājumu radiatora caurulei nodarījis meteorīts. Cauruma diametrs ir mazāks par vienu milimetru.

Incidents ir izjaucis Krievijas plānus SKS, liekot kosmonautiem apturēt iziešanu atklātā kosmosā un koncentrēties uz noplūdi raķetes kapsulā, kas kalpo kā apkalpes "glābšanas laiva".

Noplūde radījusi problēmas arī ASV Nacionālajai aeronautikas un kosmosa administrācijai (NASA).

NASA decembrī paziņoja, ka pēta, vai amerikāņu miljardiera Īlona Maska kompānijas "SpaceX" kosmosa kuģis "Crew Dragon" varētu piedāvāt alternatīvu transporta iespēju daļai SKS apkalpes gadījumā, ja Krievija nevarēs nosūtīt kosmosā vēl vienu "Sojuz".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu