"Beidziet atbalstīt tos večus, kuriem darbavietas palīdz sashēmot algas aploksnēs!" Cepiens par uzturlīdzekļu nemaksātājiem (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Yavdat/Shutterstock

Minimālajai algai pieaugot par 24%, 2023. gadā palielinājies arī minimālo uzturlīdzekļu apmērs, kas katram vecākam ir jānodrošina savam bērnam. Taču izmaksu apmērs no Uzturlīdzekļu garantiju fonda paliek nemainīgs, ziņo LV portāls. Jāpiebilst, tas ir nemainīgs jau vairākus gadus.

2023. gadā minimālās algas apmēra ir pieaudzis par 24%, sasniedzot 620 eiro. Tas nozīmē, ka mainās arī minimālais uzturlīdzekļu apmērs. Ņemot vērā bērna vecumu, tas ir šāds:

  • katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 155 eiro mēnesī;
  • katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 186 eiro mēnesī.

Ņemot vērā ārkārtīgi lielo uzturlīdzekļu nemaksātāju skaitu, valsts garantēto uzturlīdzekļu apmērs jau vairākus gadus nav piesaistīts minimālās algas apmēram.

Tas nozīmē, ka valsts maksāto uzturlīdzekļu summa nemainās un ir konstanta, neatkarīgi no tā, vai valstī tiek palielināta minimālā alga.

Izmaksa no uzturlīdzekļu garantijas fonda bērniem līdz 7 gadu vecumam joprojām ir 107,5 eiro, no 7 līdz 18 gadu vecumam 129 eiro (summu izmaksā līdz 21 gada vecumam, ja bērns turpina iegūt pamatizglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību.) 

Uzturlīdzekļu fonda līdzekļi veidojas nevis no sociālajām iemaksām, bet no valsts pamatbudžeta – visu nodokļu maksātāju līdzekļiem. Šī papildu garantija atkarīga no valsts ekonomiskajām iespējām, un to var ierobežot tādā veidā, lai no tās labumu gūtu iespējami vairāk bērnu. Tas arī pamato, ka izmaksas no fonda var būt mazākas nekā valstī minimāli noteiktais uzturlīdzekļu apmērs, kas jāmaksā katram vecākam, skaidro LV portāls.

Apspriežot uzturlīdzekļu nemaksātāju jautājumu un valsts garantēto uzturlīdzekļu apmēru sociālajos tīklos, izskan tādi komentāri kā: “Gribas trīsstāvīgi lamāties!”, “Šis ir vienkārši nožēlojami!”.

Daudzi atzīst: tas būtu smieklīgi, ja nebūtu tik bēdīgi.

Vecāku skaits, kuru vietā uzturlīdzekļi bērniem tika izmaksāti no fonda, 2022. gada novembrī bija 41 939 personas.

Varbūt jābeidz reiz atbalstīt un piesegt alimentu nemaksātājus, domā sociālo tīklu lietotāji.

Daži uztraucas, ka uzturlīdzekļi novedīs tēvus pie nabadzības sliekšņa. Tikai mieru, uzturlīdzekļu nemaksātāji tēvi, – to vietu sen jau ieņēmušas mammas, kuras audzina un apgādā bērnus par saviem un Uzturlīdzekļu fonda līdzekļiem!

Daudzi sociālo tīklu lietotāji domā, ka šis jautājums valstij jau sen būtu bijis jāatrisina bez mazākās iejūtības pret alimentu nemaksātājiem. 

Raksturojot situāciju 2021. gadā, LV portāls informē, ka uzturlīdzekļu parāda apmērs valstij tuvojas pusmiljardam eiro un turpina pieaugt.

90% parādnieku bija vīrieši. 63% – vecumā līdz 45 gadiem. Apmēram pusei parāds Uzturlīdzekļu garantiju fondam nebija lielāks par pieciem tūkstošiem eiro.

Kaut kas darīts tiek, tomēr 73 par uzturlīdzekļu nemaksāšanu notiesātas personas, salīdzinot ar kopējo nemaksātāju skaitu - 41 939 –, liekas vēl smieklīgāks skaitlis par bērnam pienākošos summu no Uzturlīdzekļu garantiju fonda.

Un skaidrs, ka uzturlīdzekļu nemaksāšana – tas nav tikai tas joprojām augošais teju pusmiljards, kas izmaksāts no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Ja nu kāds grib zināt, cik jēdzīgi tiek iztērēti viņa nodokļi, tad šis, protams, ir tas gadījums, kad jēga ir katram eiro. Tomēr skaidrs, ka katrs uzturlīdzekļu nemaksātājs ir iemesls veselai notikumu ķēdei, kurā iesaistīti visi. 

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu