NEPLP paziņo, kas ir jādara "Doždj", lai varētu atgriezties Latvijā (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš
NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš Foto: Zane Bitere / LETA

Lai Krievijas neatkarīgā programma "Doždj" ("Дождь"/"TV Rain") varētu atgriezties Latvijā, kompānijai būs jāsaņem retranslācijas atļauja, ceturtdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.

Viņš uzsvēra, ka Nīderlandē iegūtā apraides atļauja nenozīmē, ka "Doždj" automātiski varēs raidīt arī citās Eiropas Savienības (ES) valstīs.

"Tas to nenozīmē. "TV Rain" ir saņēmusi apraides atļauju Nīderlandē, un tas viņiem dod tiesības raidīt Nīderlandē un retranslēt savu programmu citās ES dalībvalstīs, respektīvi, ja viņi vēlas, lai viņu programmu rādītu Latvijā, viņiem ir jāvēršas vai nu pa tiešo, vai caur kādu savu pārstāvi padomē un jālūdz retranslācijas atļauju," sacīja Āboliņš.

Jautāts, cik reāla ir "Doždj" atgriešanās Latvijas apraidē, NEPLP priekšsēdētājs norādīja, ka to nevar pateikt. "Viņiem ir jāiesniedz dokumenti un mēs vērtēsim," teica Āboliņš, piebilstot, ka padomes lēmums būs atkarīgs no dažādiem faktoriem, tostarp no kompānijas patiesajiem labuma guvējiem un no kompānijas finansiālās situācijas.

NEPLP priekšsēdētājs arī atzīmēja, ka Nīderlandē ir nodibināts pilnīgi cits uzņēmums.

Jau vēstīts, ka atbilstoši Nīderlandes nacionālā mediju regulatora Mediju komisariāta (CvdM) paziņojumam lēmums atļaut "TV Rain" raidīt Nīderlandē pieņemts 2022.gada 22.decembrī.

CvdM lēmumā teikts, ka komerctelevīzijas apraides tiesības pieprasīja uzņēmums "TVR Studios B.V.", kas reģistrēts 2022. gada 6. decembrī.

Šis uzņēmums 15. decembrī pa e-pastu un 16. decembrī pa telefonu nosūtīja Mediju komisariātam pieprasījumu par apraides licences piešķiršanu "TV Rain".

Tāpat ziņots, ka NEPLP 2022. gada 6. decembrī nolēma anulēt apraides atļauju "Doždj", un šis lēmums stājās spēkā naktī uz 8. decembri. Lēmums par apraides licences anulēšanu tika pieņemts saistībā ar draudiem valsts drošībai un sabiedriskajai kārtībai. NEPLP lēmumu par Latvijā izdotas apraides atļaujas anulēšanu "Doždj" apstrīdēja 9. janvārī.

"Mēs nezinām, uz cik ilgu laiku izstiepsies tiesas process, tāpēc necentīsimies atgūt Latvijas licenci - mums ir svarīgi pēc iespējas ātrāk atjaunot raidīšanu kabeļtelevīzijā, ko izdarīsim ar Nīderlandes licenci," skaidroja medijā, piebilstot, ka "Doždj" plāno saglabāt biroju un daļu darbinieku Rīgā, jo Latvija joprojām ir svarīga, ņemot vērā medija informācijas stratēģiju.

Krievijā neatkarīgais televīzijas kanāls "Doždj" darbību uz laiku pārtrauca marta sākumā pēc tam, kad Krievijas Valsts dome pieņēma likumu par "viltus ziņām". Līdz ar kanāla darbības apturēšanu tā galvenais redaktors un vairāki citi redakcijas darbinieki pameta Krieviju. "Doždj" 18.jūlijā pakāpeniski atsāka darbu, strādājot tostarp no studijas Rīgā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu