FOTO ⟩ Protestējot pret ciemata nojaukšanu, klimata aktīvisti Vācijā ieņēmuši ekonomikas ministra reģionālo biroju (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Twitter/Ende__Gelaende

Paužot atbalstu klimata aktīvistu protestiem Luceratas ciematā, grupas "Ende Gelaende" aktīvisti ceturtdien okupējuši Vācijas ekonomikas ministra Roberta Hābeka biroju Flensburgā.

"Mēs solidarizējamies ar visiem tiem cilvēkiem, kuri aizstāv Luceratu!" tviterī paziņoja klimata aktīvistu grupa "Ende Gelaende", publicējot attēlu ar atvērtu logu, pa kuru izkārts plakāts.

Tikmēr Leipcigā demonstrācijas laikā Luceratas aktīvistu atbalstam ar akmeņiem izsisti logi Zaļo partijas birojam, ziņo policija.

Zaļo likumdevēji Kristīna Melhere un Daniels Gerbers stāstījuši, ka demonstrācija izcēlusies spontāni.

Policija sākusi izmeklēšanu par miera traucēšanu un īpašuma bojāšanu.

Vēl viena Zaļo partijas ēka apķēpāta ar grafiti.

"Miermīlīgi protesti vienmēr ir leģitīmi, taču šādas darbības ir pilnīgi nepieņemamas. Vardarbība nekad nav demokrātisku diskusiju līdzeklis. Šādi vardarbības akti kaitē klimat kustībai," paziņojuši Melhere un Gerbers.

Runājot par situāciju Luceratā, abi politiķi norādījuši, ka demokrātija ietver kompromisu un tiesas spriedumu akceptēšanu.

Viņi atzinuši, ka uzņēmumam RWE ir tiesības paplašināt raktuves, bet pauduši izpratni par protestēšanu ar mērķi aizsargāt klimatu.

Luceratas ciematu, Vācijas rietumos, plānots nojaukt, lai paplašinātu Garcveileres brūnogļu raktuves, pret ko kategoriski iebilst vides aizstāvji.

Aktīvisti apmetušies mājās, kuras jau sen atstājuši ciemata iedzīvotāji, un atsakās pamest Luceratu.

Policija trešdien sāka operāciju ciemata atbrīvošanai, kam, visticamāk, būs nepieciešamas vairākas nedēļas. Aktīvisti ir uzcēluši mājiņas augstu kokos un iekārtojušies uz pamesto ēku jumtiem, lai apgrūtinātu policijas centienus viņus padzīt.

Vairāki policisti tikuši apmētāti ar krāsu un petardēm, un policija arī pārbauda ziņas par pazemes tuneļu sistēmu zem ciemata.

Ciematā apmetušies aptuveni 200 aktīvisti.

Gaidāms, ka nedēļas nogalē demonstrācijā netālu no ciemata piedalīsies arī zviedru klimata aktīviste Grēta Tūnberga.

"Roberts Hābeks, [kas pats pārstāv zaļos], lielā mērā ir atbildīgs par vardarbīgo izlikšanu no Luceratas," paziņoja "Ende Gelaende", piebilstot, ka valdības mērķis atteikties no ogļu izmantošanas līdz 2030. gadam, ja tas tiks izpildīts, nav pietiekams Parīzes klimata vienošanās mērķu realizēšanai.

"Tādejādi zaļie atkal ir nodevuši savus ideālus," paziņoja organizācija.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu