Neticama notikumu sakritība: Ukrainā atrasta Tallinas pilsētas vārtu atslēga (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Tallinas pilsētas arhīvs

Pagājušajā nedēļā Tallinas pilsētas arhīvā tika nogādāts pārsteidzošs atradums - Ukrainas Rivnes reģionā atrasta Igaunijas galvaspilsētas vārtu atslēga, vēsta igauņu portāls "Postimees". 

"Tallinas vārtu atslēgu pagājušā gada decembrī uz lauka Rivnes reģionā atrada divi Ukrainas Bruņoto spēku dienesta karavīri," sacīja Tallinas pilsētas arhīva vadītājs Killo Arjakass.

2021. gadā tika apgleznota Tallinas pilsētas arhīva ēka. Darbus veica arī divi strādnieki no Ukrainas. Pēc iepazīšanās ar viņiem izrādījies, ka abi aizstāvējuši Ukrainu kā brīvprātīgie karavīri, kad Krievija iebruka Ukrainā 2014. gadā, stāstīja Arjakass. 

2022. gada 24. februāra agrā rītā, uzzinājuši par Krievijas atkārtotu iebrukumu Ukrainā, strādnieki lūdza lauzt darba līgumu, nodeva savus formas tērpus, darbarīkus un saņēma pēdējo samaksu par darbu.

Līdz pusdienlaikam viņi bija savākuši savas personīgās mantas un nodevuši Igaunijā īrētā dzīvokļa atslēgas. Tad viņi ar automašīnu izbrauca no Tallinas un caur Latviju, Lietuvu un Poliju devās uz Ukrainu.

Vīrieši nekavējoties kā brīvprātīgie pieteicās aizstāvēt dzimteni pret iebrucējiem. 

Bijušais darba devējs Igaunijā Janeks Rūps ar abiem ukraiņiem uzturējis kontaktus un regulāri sūtījis viņiem pakas. 

"Vecgada vakarā Rūps devās uz Ukrainu, satikās ar viņiem un saņēma neparastu dāvanu. Jau pirms Rūps ieradās, viņa bijušie darbinieki pastāstīja viņam par atradumu un jau Ukrainā teica, ka dāvana personīgi jānodod pilsētas arhīva vadītājam," stāstīja Arjakass. 

Arjakass pieļauj, ka atslēga vai nu uzdāvināta delegācijai, kas apmeklējusi Tallinu, vai arī to kā suvenīru iegādājusies kāda privātpersona.

"Padomāsim mirkli! Cik liela vai maza ir mūsu pasaule? Kāda ir iespējamība, ka vīri, kas strādāja Tallinā, nejauši atrastu Tallinas vārtu atslēgu starp sadzīves atkritumiem laukā Ukrainā?" prāto Arjakass.

"Kāda ir iespējamība, ka viņi uzreiz zinātu, kur, kam un kā nogādāt šo atslēgu no valsts, kurā notiek karš, vairāk nekā 1000 kilometrus no atrašanas vietas?"

Bronzas suvenīra atslēga ir izgatavota tipiskā 1980. gadu dizainā.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu