Kariņš svētdien sasaucis Krīzes vadības padomes sēdi saistībā ar plūdiem Jēkabpilī (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ārkārtas situācija Jēkabpilī
Ārkārtas situācija Jēkabpilī Foto: Jānis Škapars/TVNET

Svētdien, 15. janvārī, plkst. 11 notiks Krīzes vadības padomes (KVP) sēde par situācijas attīstību Jēkabpils novada plūdu skartajās teritorijās. To sasaucis Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. 

Sēde notiks Ministru kabineta Zaļā zālē.

KVP sēdē tiks uzklausīta informācija par aktuālo situācijo Jēkabpils novadā, dienestu ziņojumi par līdzšinējām darbībām plūdu skartajās teritorijās, iespējamie situācijas attīstības scenāriji un nepieciešamā palīdzība pašvaldībai un tās iedzīvotājiem.

Atbildīgie dienesti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadībā šobrīd strādā pastiprinātā režīmā, lai uzraudzītu un kontrolētu situāciju, kā arī sniegtu nepieciešamo palīdzību. Iedzīvotāji ir aicināti sekot līdzi atbildīgo dienestu aicinājumiem un norādēm.

Svētdien varētu tikt sasaukta valdības ārkārtas sēde par situāciju applūdušajā Jēkabpilī

Politiķis skaidroja, ka valdības ārkārtas sēdē viņš, kā arī iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AP) un atbildīgie dienesti varētu ziņot par saviem novērojumiem un secinājumiem, kā arī pašvaldībai nepieciešamo atbalstu.

Sprindžuka ieskatā valdībai būs jādomā, kā finansiāli atbalstīt pašvaldību, kā arī par to, kā pēc pašvaldības pieprasījuma nodrošināt cilvēkresursus plūdu seku novēršanai, jo pašvaldības un atbildīgo dienestu pārstāvji, nemitīgi cīnoties ar plūdu radītajām problēmām, ir pārguruši.

Kā ziņots, Daugavas abos krastos dzīvojošajiem jēkabpiliešiem nekavējoties jāevakuējas, paziņojumā uzsver Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Operatīvās vadības pārvalde.

Aizsargdambja nestspēja turpina samazināties. Iedzīvotājiem no Daugavas kreisā un labā krasta pilsētas robežās, kā arī no teritorijas starp Rembertiem un Punu muižu kritiski jāizvērtē situācija un nekavējoties jāevakuējas, brīdina VUGD.

Jēkabpils novada pašvaldība iepriekš informēja, ka aizsargdambja nestspēju negatīvi ietekmējis ilgstoši augstais ūdens līmenis Daugavā.

"Kad tas bruks, ūdens un ledus masa ieplūdīs pilsētā ļoti ātri un evakuācija var kļūt neiespējama. Tāpēc šobrīd evakuācija no apdraudētajām pilsētas teritorijām ir kritiski svarīga iedzīvotāju dzīvībai un drošībai," uzsver pašvaldībā, piebilstot, ka ledus-ūdens masā glābšanas darbi ir praktiski neiespējami.

Kā ziņots, sestdien no rīta ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils sasniedzis 8,92 metrus virs novērojumu stacijas nulles punkta, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Pēdējās diennakts laikā ūdens kāpis par aptuveni 70 centimetriem, līdz 1981. gada plūdu rekordam atlikuši mazāk nekā desmit centimetri. Īsi pēc plkst. 9 ūdens līmenis bija pacēlies līdz 8,92 metriem virs novērojumu stacijas nulles punkta, savukārt vēsturiski augstākais rādītājs šajā vietā fiksēts 1981. gada 31. martā - 8,97 metri virs stacijas nulles punkta.

Pilsētā turpinās aizsargdambja stiprināšana, bet pilsētā pamazām applūst arvien plašākas teritorijas.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu