Laikraksts: Tehniskas kļūmes gada sākumā vairākkārt liegušas laikus pieteikties iepirkumu konkursiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dators. Ilustratīvs attēls
Dators. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Tehniskas kļūmes Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) uzturētajā Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS) gada sākumā vairākkārt uzņēmējiem liegušas laikus pieteikties iepirkumu konkursiem, vēsta "Latvijas Avīze".

Pēc laikraksta ziņām, vairāki uzņēmēji, kuriem 2.janvāris bija izšķiroša diena iepirkuma pieteikuma iesniegšanai, to nav varējuši izdarīt, jo sistēma nedarbojās. Nekur neesot bijis atrodams arī skaidrojums, kas īsti atgadījies. Līdzīgi noticis arī 9.janvārī, kad sistēma "nobrukusi" uz pāris stundām pēcpusdienā. Iznākumā uzņēmēji riskējuši nokavēt pieteikšanās termiņu un zaudēt iespēju piedalīties iepirkumā.

VRAA atzinusi, ka gada sākumā iestājies "neplānots tehnisks ierobežojums", kas sadarbībā ar EIS izstrādātāju novērsts 2.janvāra laikā un EIS nepieejamība gada pirmajā darbdienā bijusi nepilnas trīs stundas.

Savukārt 9.janvāra kļūmes iemesls bija tehnoloģiska avārija LVRTC infrastruktūrā, kas ietekmēja piekļuvi visiem valsts portāliem, tostarp EIS, kas nebija pieejama nepilnas divas stundas.

Tehniskās ķibeles neesot bijušas saistītas ar uzņēmumu masveida reģistrāciju obligātajai e-adresei. "Konkrētie gadījumi, kas ierobežoja piekļuvi EIS, nebija saistīti ar e-adresi vai paaugstinātu lietotāju aktivitāti. Lai darbotos EIS, gatavotu un iesniegtu piedāvājumus, piegādātājam nav nepieciešama e-adrese, kā arī nav izvirzīti citi īpaši priekšnosacījumi vai atkarības no kādām citām sistēmām," skaidrojis VRAA pārstāvis Kristaps Prēdelis.

"Kopš šī gada spēkā ir regulējums, kas nosaka, ka traucējumu gadījumā VRAA pēc sistēmas darbības atjaunošanas pārceļ piedāvājumu vai pieteikumu iesniegšanas termiņu par vienu darbdienu, ja konstatēti tādi sistēmas darbības traucējumi, kuru dēļ nav bijis iespējams iesniegt pieteikumus. Ievērojot šo regulējumu, piedāvājumu iesniegšanas termiņi tika pārcelti visām tām iepirkumu procedūrām, kuras ietekmēja EIS nepieejamība 2. un 9.janvārī. Līdz ar to negatīvās sekas - ierobežojums iesniegt piedāvājumus - tika novērsts, nodrošinot papildu laika rezervi piedāvājumu sagatavošanai," skaidrojis VRAA pārstāvis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu