ASV tiks izdoti Latvijas pilsoņi, kas iesaistīti shēmās par tehnoloģiju pārdošanu Krievijai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Fabio Balbi/shutterstock

ASV tiks izdoti divi Latvijas pilsoņi, kuri ir apsūdzēti shēmās par tehnoloģiju pārdošanu Krievijai. Savukārt trešais apsūdzētais pilsonis jau ir nogādāts ASV.

Latvijas Ģenerālprokuratūra iepriekš nolēma trijotni izdot ASV. Pērn 13. decembrī Augstākā tiesa Jānim Užbalim atstāja negrozītu ģenerālprokurora lēmumu par izdošanas pieļaujamību ASV. Savukārt 6. janvārī Vadimam Ananičam atstāts negrozīts ģenerālprokurora lēmums par izdošanas pieļaujamību.

Tikmēr trešais apsūdzētais Ēriks Mamonovs jau ir izdots un nogādāts ASV, apstiprināja Latvijas prokuratūra, kura arī norādīja, ka acīmredzot tuvākajā laikā ASV tiks nogādāti abi pārējie apsūdzētie.

Pērn rudenī ASV varas iestādes atmaskoja divas shēmas par augsto tehnoloģiju pārdošanu Krievijai.

Vienā no šīm shēmām ASV tika izvirzītas apsūdzības pieciem Krievijas pilsoņiem, kas piegādājuši ASV elektronikas komponentus Krievijas ieroču ražotājiem, un daži no šiem komponentiem ir tikuši atrasti kaujas laukā Ukrainā.

Otrajā shēmā trīs Latvijas pilsoņi un viens Ukrainas pilsonis tika apsūdzēti par mēģinājumu nosūtīt Krievijai ASV ražotu augstas precizitātes profilslīpmašīnu, kas var tikt izmantota ieroču ražošanā vai kodolieroču programmā.

Latvijas Valsts ieņēmumu dienests (VID) iepriekš informēja, ka mēģinājums nogādāt Krievijā sankcionēto preci - augstas precizitātes profilslīpmašīnu - atklāts VID Muitas pārvaldei un VID Nodokļu un muitas policijai sadarbojoties ar Nodokļu un muitas prokuratūru, kā arī ar atbildīgajām ASV iestādēm.

Pārkāpums konstatēts, VID Muitas pārvaldei veicot kontroles pasākumus uz Latvijas-Krievijas robežas un konstatējot mēģinājumu pārvest sankcijām pakļautās preces. Muita šo mēģinājumu novērsa un lietu nodeva VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldei krimināllietas ierosināšanai. Trīs vīriešu aizturēšanu Latvijas teritorijā veica VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde.

ASV Tieslietu ministrijas paziņojumā teikts, ka Latvijas pilsoņi Ēriks Mamonovs un Vadims Ananičs, kuri vadījuši Latvijā reģistrēto uzņēmumu SIA "CNCWeld", sazvērējušies ar 37 gadus veco Ukrainas pilsoni un Igaunijas rezidentu Staņislavu Romanjuku un citām personām, tostarp Latvijas pilsoni Jāni Užbali, kā arī privātpersonām Krievijā un Krievijā bāzētu uzņēmumu, lai pārkāptu ASV eksporta likumus un kontrabandas ceļā ievestu Krievijā ASV ražotu augstas precizitātes profilslīpmašīnu.

Latvijas pilsoņi tika aizturēti otrdien, savukārt apsūdzētais Ukrainas pilsonis tika aizturēts jūnijā Igaunijā. Viņi apsūdzēti sazvērestībā ASV apkrāpšanai, kontrabandā un naudas atmazgāšanā, un ASV Tieslietu ministrija pieprasa viņu izdošanu.

Tieslietu ministrija paziņoja, ka abās shēmās bija iesaistītas fasādes firmas vairākās valstīs, tostarp Apvienotajos Arābu Emirātos (Dubaijā) un Vācijā, un to mērķis bija izvairīties no ASV un globālajām sankcijām pret Krieviju.

Otrā shēma paredzēja iepirkt no ASV ražotājiem tādas tehnoloģijas kā modernus pusvadītājus un mikroprocesorus, kas tiek izmantoti iznīcīnātājos, raķešu sistēmās, viedmunīcijā, radaros un satelītos.

Dubaijā dzīvojošais Krievijas pilsonis Jurijs Orehovs, kāda Krievijas apgabala gubernatora dēls Artjoms Uss un trīs citi Krievijas pilsoņi izmantoja Hamburgā bāzētu uzņēmumu, piegādājot šo tehnoloģiju Krievijas militārā resora uzņēmumiem, kas pakļauti ASV sankcijām.

Orehovs 2019. gadā bija braucis uz ASV, lai piegādātu daļas, kas tika izmantotas Krievijas būvētajos iznīcinātājos "Suhoj".

"Daži no elektronikas komponentiem, kas iegūti caur šo noziedzīgo shēmu, ir atrasti Krievijas ieroču platformās, kas sagrābtas kaujas laukā Ukrainā," paziņoja Tieslietu ministrija.

Turklāt Orehovs, viņa Krievijas partneri un divi Venecuēlas naftas tirgotāji, kas arī ir apsūdzēti, izmantoja šo Vācijas uzņēmumu kā fasādi, lai piegādātu simtiem miljonu barelu naftas no Venecuēlas Krievijai un Ķīnai, pārkāpjot globālās sankcijas.

Maksājumi tika novirzīti caur čaulas kompānijām, banku Apvienotajos Arābu Emirātos, skaidrās naudas slepenu nodošanu un kriptovalūtu tirdzniecību.

Šie pieci Krievijas pilsoņi un divi Venecuēlas naftas tirgotāji tika apsūdzēti sazvērestībā ASV apkrāpšanai, sankciju pārkāpumos, krāpniecībā un naudas atmazgāšanā.

Orehovs un Uss pirmdien tika aizturēti attiecīgi Vācijā un Itālijā, un ASV pieprasīs viņu izdošanu.

ASV Finanšu ministrija arī noteikusi sankcijas pret Orehovu, Vācijas fasādes uzņēmumu un viņa kontrolētu Dubaijas kompāniju.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "CNCWeld" reģistrēta 2013. gadā un uzņēmuma pamatkapitāls ir 2800 eiro. Uzņēmuma īpašnieks ir Mamonovs. 2021. gadā "CNCWeld" strādāja ar 586 546 eiro apgrozījumu un guva 55 642 eiro peļņu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu