Jēkabpils novadā Sakas upe jau plūst pa savu gultni. Dambis joprojām tiek skalots (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jēkabpils ielas svētdien
Jēkabpils ielas svētdien Foto: Jānis Škapars/TVNET

Jēkabpils novadā Sakas upe jau plūst pa savu gultni un parastajā ātrumā, informē Jēkabpils pašvaldības priekšsēdētājs Raivis Ragainis.

Pārgāzne vairs nestrādā, līdz ar to cilvēki varēs nokļūt savās mājās. Tāpēc šorīt ir dots rīkojums atbildīgajiem dienestiem doties uz Sakas salu un sakārtot tur ceļus, lai iedzīvotāji varētu nokļūt uz veikalu, gan arī lai pie viņiem varētu atbraukt tehnika, kas nepieciešama mājlopiem, piemēram, lai aizvestu pienu, sacīja Jēkabpils novada vadītājs.

Sakas salas dambis joprojām tiek skalots, bet ar krietni mazāku spēku. Šobrīd tur vēl nav iespējams neko izdarīt, bet, tikko tas būs iespējams, sala tiks pilnībā apsekota un meklēti tehniskie risinājumi, lai novērstu plūdu radītos postījumus. Dambis joprojām tiek uzraudzīts.

Jēkabpilī ūdens atsūknēšana notiek pēc hidrologu aprēķinātas sistēmas, pēc kuras var pēc iespējas efektīvi, ātri un droši ūdeņus novadīt atpakaļ uz Daugavu. Tvaika ielā atbilstoši hidrologu ieteikumiem tiek būvēts dambis. Ir izpētīts, kuras ūdens masas no applūdušajām vietām uz kurieni var novadīt. Ūdens apjomi, kas jānovada, ir ļoti lieli.

Video: Applūdusī Jēkabpils 14. janvāra vakarā

Ar dambi nošķirot teritoriju, ir iespēja pie Neretas ielas caurtekā nolaist ūdeni uz Filozofu dīķi, bet tam ir nepieciešams nosegt Ābeļu ciema teritoriju, jo citādi ūdens masa ir pārāk liela un appludinās gan Zvanītāju ielu, gan Filozofu ielu, gan dambi.

Ūdens novadīšana jāveic uzmanīgi un koriģēti. Pilsētā strādā 17 sūkņi, kuru kopējā jauda ir vairāk nekā 7000 kubikmetru stundā, un tie strādā visu diennakti. Dambja sakārtošana ekstrēmiem brīžiem ir pabeigta, tagad visi darbi tiek veikti tikai ar sūknēšanu. Sūknēšana notiek Ābeļu ciemā un Filozofu ielā, kur ūdens tiek sūknēts uz Daugavu; arī Pļaviņu ielā, kur izveidojies dīķis pie Vārpu ielas. Tur ūdens līmenis jau ir krities par 30-40 centimetriem. Dārznieku ielā, kas ir Zvanītāju ielas mikrorajons, arī ūdens tiek sūknēts prom, jo bija vērojama ūdens līmeņa celšanās.

Foto: Jēkabpils ielas

Mērs atkārtoti lūdza iedzīvotājus ūdeni no pagrabiem vai citām vietām nesūknēt pilsētas kanalizācijā, lai to nesabojātu, jo sistēmā jau tāpat ir pārslodze. Viss tiek darīts pilsētas kopīgās interesēs, uzsvēra pašvaldības vadītājs.

Kā jau rakstīts, trešdien ūdens līmeņa krišanās Daugavā pie Jēkabpils paātrinājusies, sasniedzot sešus centimetrus stundā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Ūdens līmenis Jēkabpilī vairs nesasniedz oranžā brīdinājuma kritēriju, kas ir 6,6 metri. Kopš rīta ūdens līmenis pazeminājies par vairāk nekā pusmetru, divos dienā noslīdot līdz 6,44 metriem virs stacijas nulles punkta. Savukārt kopš sestdienas rīta, kad Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis sasniedza augstāko atzīmi pēdējās desmitgadēs, tas samazinājies jau par 2,5 metriem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu