"Tāds jau faktiski pastāv." Sprindžuks skaidrojas par bezbērnu nodokli

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks.
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks. Foto: LETA/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vadītājs Māris Sprindžuks nerosinās ieviest bezbērnu nodokli, jo tāds jau faktiski pastāv - neapliekamā minimuma formā, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" sacīja ministrs.

Ministra iepriekšējie izteikumi par šāda nodokļa ieviešanu publiskajā telpā raisīja plašas diskusijas, tāpēc Sprindžuks vēlāk par saviem izteikumiem atvainojās.

Tagad viņš gan apliecina, ka šāds nodoklis ieviests netiks.

Kā ziņots  ka 20. decembra sēdē ministrs izteicās: "Ja vēlamies, lai būtu vairāk bērnu, ir jāveido draudzīgs mārketings tajā, ka jums [ar bērniem] būs viegli, nevis rūpju pilna dzīve. Un varbūt arī skatīties uz bezbērnu ģimenēm, kā tas bija padomju laikos. Varbūt, ka jāliek šis "bezbērnu nodoklis", kas tomēr ir arī sava veida signāls, ka mums ir jāražo nākotnes nodokļu maksātāji. Arī tā ir ģimeņu politika." 

Sprindžuks arī pauda, ka pašvaldībām būs pieejami Eiropas Savienības (ES) struktūrfondi aizsargbūvju sakārtošanai.

Viņš akcentēja, ka pašvaldībās aizsargbūves ir jāsakārto tā, lai pilsēta neciestu pat lielos plūdos. Latvijā no plūdiem parasti cieš vienas un tās pašas pašvaldības, kuras jau ir zināmas, piebilda politiķis.

Runājot par plūdu postījumiem privātajos īpašumos, šajā gadījumā Jēkabpilī, Sprindžuks atzina, ka

ne pašvaldība, ne valsts nevar segt zaudējumus privātiem īpašumiem.

Vaicāts par pašvaldību būvvalžu atbildību, izsniedzot būvatļaujas applūstošās teritorijās, Sprindžuks uzsvēra, ka saskaņā ar likumu drīkst būvēt privātās dzīvojamās mājas zonās, kur plūdu iespēja ir 1%. Tomēr ir jāizstrādā jauni hidro modeļi, jo plūdi ir biežāk nekā reizi 100 gados.

"Domāju, ka pašvaldības mācījušās no 90.gadu kļūdām. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija tur roku uz pulsa. Mums būs pieejami ES struktūrfondi, un pašvaldības varēs nostiprināt aizsargbūves," informēja Sprindžuks.

Lūgts komentēt savas padomnieces Ingas Priedes 2014. gadā veiktos homofobiskos ierakstus mikroblogošanas vietnē "Twitter", Sprindžuks sacīja, ka "nezina, kurā gadā kāds cilvēks kādus izteikumus ir teicis", bet viņš pats personīgi norobežojas no šādiem izteikumiem.

Foto: Ekrānšāviņš

Vienlaikus Sprindžuks uzteica Priedi kā profesionāli un viņai pilnībā uzticas.

Jau ziņots, ka Sprindžukam būs četri padomnieki, bet biroju vadīs viņa iepriekšējā palīdze Ādažu novada domē.

Ministra padomnieks reģionālās attīstības un pašvaldību jautājumos būs Aivars Draudiņš, kurš savulaik ir bijis valsts sekretāra vietnieks reģionālās attīstības jautājumos.

Padomniece dabas aizsardzības un pašvaldību jautājumos būs Tukuma novada domes priekšsēdētāja vietniece Inga Priede (AS).

Ministra padomnieks valsts pārvaldes pakalpojumu pārvaldības jautājumos būs radio "Radio Marija" dibinātājs un prezidents Mareks Gruškevics, kurš ir kandidējis uz Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļa amatu.

Savukārt ārštata padomnieks reģionālās politikas jautājumos būs SIA "EDO Consult" ekonomists, kādreizējais Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta pētnieks un direktors Andris Miglavs.

Ministra biroja vadītāja būs Alise Kreile, kas iepriekš bija Sprindžuka palīdze Ādažu domē. Ministram būs arī palīdze - Ilze Āboliņa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu