"Viņi turpinās cilvēkus mest zem autobusa savam labumam." Tūnberga apsūdz enerģētikas nozari (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Klimata aktīviste Grēta Tūnberga.
Klimata aktīviste Grēta Tūnberga. Foto: AP/Scanpix

Zviedru klimata aktīviste Grēta Tūnberga ceturtdien, 19. janvārī, pasaules ekonomikas forumā Davosā stājās pretim cilvēkam, kurš atbild par globālās enerģijas regulēšanu, pieprasot pārtraukt investīcijas fosilajos kurināmos, vēsta ziņu aģentūra "Reuters". 

Tūnberga mudināja Starptautiskās enerģētikas aģentūras (IEA) izpilddirektoru Fatihu Birolu apturēt globālo enerģētikas nozari un finansētājus, kas investē fosilajos kurināmos. 

"Kamēr viņi netiek saukti pie atbildības, viņi turpinās investēt fosilajā kurināmajā, viņi turpinās mest cilvēkus zem autobusa savam labumam," uzsvēra Tūnberga. 

Tūnbergai pievienojās arī klimata aktīvistes Helēna Gualinga no Ekvadoras, Vanesa Nakate no Ugandas un Luīza Ņūbauere no Vācijas, lai apspriestu lielo problēmu risināšanu ar Birolu.

Foruma laikā aktīvisti paziņoja, ka ir iesnieguši "pārtraukšanas un atturēšanas" vēstuli vadītājiem, aicinot viņus izbeigt jaunu naftas, gāzes un ogļu ieguves vietu izveidi.

Naftas un gāzes nozare uzstāja, ka tai jābūt daļai no enerģijas pārejas, jo fosilajam kurināmajam joprojām būšot liela nozīme enerģijas sadalījumā, pasaulei pārejot uz ekonomiku ar zemu oglekļa emisiju līmeni.

Aktīvisti arī apsūdzēja naftas un gāzes nozari par klimata pārmaiņu debašu sabotāžu.

Birols pateicās aktīvistiem par tikšanos ar viņu, taču uzsvēra, ka pārejas procesā ir jāiekļauj dažādas ieinteresētās puses, īpaši ņemot vērā globālo enerģētiskās drošības krīzi, ko izraisīja Krievijas karš Ukrainā.

IEA vadītājs uzsvēra, ka investīcijas jaunās naftas atradnēs nevar attaisnot ar enerģētikas trūkumu, jo klimata krīze jau būs pasliktinājusies, kad jaunās naftas atradnes sāktu darboties.

Birols arī sacīja, ka ir mazāk pesimistisks par pāreju uz tīru enerģiju nekā klimata aktīvisti.

"Mums var būt neliels leģitīms optimisms," viņš teica, piebilstot, ka "pagājušajā gadā tirgū nonākušo atjaunojamo energoresursu apjoms bija rekordliels."

Taču viņš atzina, ka pāreja nenotiek pietiekami ātri, un brīdināja, ka jaunattīstības valstis riskē atpalikt, ja attīstītās ekonomikas neatbalstīs pāreju.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu