VIDEO ⟩ Pils par vienu eiro? Eksperti iesaka, kā glābt Gaujienas jauno pili (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Gaujienas jaunā pils.
Gaujienas jaunā pils. Foto: Ekrānuzņēmums no video

Gandrīz simts gadus Smiltenes novadā esošajā Gaujienas jaunajā pilī atradās skola. Tomēr tagad pils varētu tikt atsavināta jeb pārdota, vēsta "ReTV". 

Smiltenes novadā ticis apzināts un izvērtēts kultūrvēsturiskais mantojums, lai pašvaldībai būtu skaidrs, kā katru objektu nākotnē apsaimniekot un izmantot. Vairākus objektus plānots nodot atsavināšanai jeb pārdot, tostarp arī Gaujienas jauno pili.

Jau trešo gadu mācības Gaujienas jaunajā pilī nenotiek. Kompleksā ietilpst muižkunga māja, ledus pagrabs, klēts, ugunsdzēsēju māja, dārznieka māja un sūkņa namiņš. Pils esot jaunākā celtne muižas ansamblī, norāda pagasta pārvaldniece Inguna Avota.

Ēkas pārvaldniece Ināra Kurloviča katru dienu kurina pili.

"Lai te kaut kas notiktu, vajag citu apkuri. Pilī ir 30 krāsnis. Ikdienā es kurinu 11. Meistari ir teikuši, ka vajag tā, lai katra krāsns reizi mēnesī tiek izkurināta, bet tas ir smags darbs."

Krāsnis, kuras atrodas ēkas stūros un pie ārsienām, ir jākurina katru dienu. Galvenokārt tas tiek darīts, lai ziemā neaizsalst ūdens vads.

Siltajā laikā pils ir atvērta apmeklētājiem, notiek dažādas nometnes. Arī nākotnē gaujienieši vēlētos šeit redzēt kādu mākslas rezidenci, iespējams, viesnīcu. Viņi cer, ka pils vienmēr būs atvērta apmeklētājiem.

"Mums ir aktīvas nometnes, gribētu, lai nākamvasar tās būtu šeit. Tas ir vairāk tāds vasaras projekts. Mums ir Vītola svētki, mums ir vieta, kur palikt, ko apbrīnot, ko apskatīties," stāsta Avota.

Veicot kultūrvēsturiskā mantojuma apzināšanu Smiltenes novadā, pašvaldība secinājusi, ka Gaujienas pils restaurācijai nepieciešami ievērojami līdzekļi.

Pašvaldības budžetā tādu līdzekļu nav. Tāpat pils un ledus pagrabs nākotnē nebūs vajadzīgs pašvaldības funkciju nodrošināšanai.

Pieņemts lēmums tos virzīt atsavināšanai. "Kultūras mantojums ir sens. Tam ir īpaša vērtība, bet nes līdzi arī to, ka īpašums nereti ir kā slogs pašvaldībai. Pašvaldībai ir savs kultūras nams netālu no pils, kas ir remontēts ar visu jumta segumu, kas arī ir kultūrvēsturiskā ēkā," skaidro Smiltenes novada priekšsēdētāja vietniece sociālajos un kultūras jautājumos Astrīda Harju.

Eksperti, kuri piedalījās kultūrvēsturiskā mantojuma apzināšanā Smiltenes novadā, iesaka Gaujienas pili nodot pārdošanā par vienu vienu eiro, pretī saņemot skaidru investora ieguldījumu plānu.

Šāds princips Eiropā no bojāejas esot izglābis daudzus vēsturiskus īpašumus, akcentē latviešu mākslas zinātnieks Ojārs Spārītis.

"Muižas kunga nams vai ansamblis nekad nebūs vienīgā pašvaldības rūpe. Ja pašvaldība nekad neatradīs līdzekļus lielai rekonstrukcijai, lielā ēkas neskustamā īpašuma vērtības pacelšanai jaunā pakāpē, tad nevar cerēt, ka, no viena gala lāpot, pils nebruks vēl straujāk," norāda Astrīda Harju.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu