Bils Geitss ieguldījis naudu jaunuzņēmumā, kas mēģinās mazināt govju atraugu ietekmi uz klimatu (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: lev radin/Shutterstock

"Microsoft" līdzdibinātājs, filantrops un miljardieris Bils Geitss ir ieguldījis finanses Austrālijas klimata tehnoloģiju jaunuzņēmumā "Rumin8", kas plāno samazināt govju atraugu radītās metāna emisijas, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Geitss jau iepriekš ir aktualizējis gaļas ražošanas radīto ietekmi uz klimatu.

Mājlopi, piemēram, govis, kazas un brieži, ražo metānu, kad to kuņģi sašķeļ cietās šķiedras, piemēram, zāli. Metāns ir visizplatītākā siltumnīcefekta gāze pēc oglekļa dioksīda (CO2).

Pērtā, Austrālijā bāzētais jaunuzņēmums "Rumin8" strādā pie uztura bagātinātāja, kas sintētiski replicēts no sarkanajām jūraszālēm, apturot gāzu veidošanos.

Pētījumi liecina, ka govju barošana ar jūraszālēm var ievērojami samazināt to metāna emisijas.

Uzņēmums paziņoja, ka ir piesaistījis 12 miljonus ASV dolāru no investīciju firmas "Breakthrough Energy Ventures", ko Geitss nodibināja 2015. gadā ar mērķi mazināt silmunīcefektu gāzu emisijas pasaulē. To atbalsta arī "Amazon" dibinātājs Džefs Bezoss un ķīniešu uzņēmējs, miljardieris Džeks Ma.

Jau vēstījām, ka pērnā gada oktobrī Jaunzēlande ierosināja ar nodokli aplikt siltumnīcefekta gāzes, ko lauksaimniecības dzīvnieki rada atraugu un urinēšanas rezultātā, lai cīnītos pret klimata pārmaiņām. Šāds nodoklis būs pirmais pasaulē, paredzot, ka lauksaimniekiem par šīm emisijām būs jāsāk maksāt līdz ar 2025. gadu.

Zinātnieki pauduši bažas, ka metānam ir ļoti liela ietekme klimata sakaršanā.

2019. gadā metāna līmenis atmosfērā sasniedza rekordaugstu līmeni, aptuveni divarpus reizes vairāk nekā pirmsindustriālajā laikmetā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu