"Nomira vienā istabā, vienā gultā." Kā vīrietis, kurš aizrāvās ar kriminoloģiju, ASV nogalināja četrus jauniešus

Foto: stars hollow resident/"Twitter"
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pagājuši jau divi mēneši kopš četru Aidaho universitātes studentu šausmīgajām slepkavībām. Studenti 2022. gada 13. novembrī tika atrasti sadurti savā mājā Aidaho pilsētā Maskavā. Varas iestādes ir aizturējušas galveno aizdomās turamo, bet joprojām notiek izmeklēšana un katru dienu tiek atklāti jauni fakti. "Apollo.lv" apkopoja līdz šim iegūto informāciju par traģisko notikumu

Dažādas teorijas un iedzīvotāju liecības

Cilvēki no visas pasaules aktīvi iesaistījās, lai pēc iespējas ātrāk atrastu četru studentu slepkavu. Sociālajā tīklā "Reddit" tika izveidotas divas grupas, kur vismaz 80 000 cilvēku centās palīdzēt izmeklēšanai. Arī "Facebook" lietotāji izveidoja grupu, kurā iesaistījās vismaz 35 000 dalībnieku.

Pastāvēja pat teorija, ka vainīgi ir upuru istabas biedri, kuriem izdevās izdzīvot, pamatojoties uz laiku, kad tika zvanīts 911.

Kaut arī policija vairākkārt ir paziņojusi, ka netic tam, ka istabas biedri ir saistīti ar slepkavībām, aktīvākie grupu dalībnieki bija atraduši iespējamos pierādījumus tam, kāpēc šī teorija varētu būt patiesa.

ASV policijas departaments pirms galvenā aizdomās turamā aizturēšanas saņēma vairāk nekā 2640 e-pasta ziņojumus, 2770 tālruņa zvanu un vairāk nekā 1000 iesniegumu FIB no iedzīvotājiem. Viņi dalījušies ar fotogrāfijām, lietiskajiem pierādījumiem un arī padomiem, lai palīdzētu atrisināt noziegumu.

Tikai divus mēnešus pēc traģiskā notikuma policija aizturēja galveno aizdomās turamo, kurš tika apsūdzēts saistībā ar četrām pirmās pakāpes slepkavībām un vienā apsūdzībā par ielaušanos.

Pēc tam, kad aizdomās turamais, iespējams, bija veicis noziegumu, viņš devās atpakaļ uz Pensilvāniju, kur dzīvoja kopā ar saviem vecākiem. Viens no Pensilvānijas policistiem izsekoja vīrieti līdz aresta dienai.

Noziedznieks Aidaho ieradās 4. janvārī, kad pēc lidojuma no Pensilvānijas tika nodots vietējām varas iestādēm. Nākamajā diena viņš stājās štata tiesas priekšā par apsūdzībām slepkavībās. Viņš tika aizturēts bez drošības naudas līdz tiesas procesam.

Kas ir aizdomās turamais?

28 gadus vecais Braiens Kohbergers, kurš šobrīd atrodas Pensilvānijas cietumā, ir Vašingtonas štata universitātes absolvents.

Braiens Kohbergers pirms gada pieteicās praksei Vašingtonas policijas departamentā. Savā pieteikumā viņš norādīja, ka vēlas palīdzēt tiesībaizsardzības iestādēm labāk iegūt un analizēt tehnoloģiskos datus. Brīdī, kad tika pastrādāta slepkavība, Kohbergers studēja doktorantūrā krimināltiesībās un kriminoloģijā.

Foto: AP/Scanpix

Kad viņš studēja maģistrantūrā, viņš, kā ziņots, pētīja to personu emocijas, kuri veikuši noziegumus. Kriminologs Keisijs Džordans norādīja, ka aizdomās turamais bija apsēsts ar noziegumiem.

"Mums jau no paša sākuma bija jāsaprot, ka tā ir organizēta slepkavība," saka kriminologs.

Liecībā ir arī atsauce uz sociālā tīkla "Reddit" aptauju, kuru Braiens Kohbergers jūnijā publicēja, aicinot cilvēkus, kuri nesen izdarījuši kādu noziegumu, dalīties savās domās un sajūtās par to.

Vēl vairākos citos foruma ierakstos Aidaho slepkavībās aizdomās turamais raksta, ka viņš neizjūt nekādas emocijas. Noziedznieks spēj darīt jebko, neizjūtot lielus pašpārmetumus.

Ziņojumos, kas rakstīti sociālajā vietnē "Tapatalk" 2011. gadā, Braiens Kohbergers norādīja, ka cīnās ar psihiskās veselības problēmām. Vēl viņš raksta, ka cieš arī no veselības problēmām, kas saistītas ar redzi.

Kohberga bijušais draugs no vidusskolas laikiem laikrakstam "The Times" stāsta, ka vīrietis bieži ir sūdzējies par redzes problēmām un ka tas viņu patiešām nomāca.

"Psihiski es piedzīvoju miglu, dažkārt izpratnes trūkumu, depresiju un arī pašnāvnieciskas domas," savā ierakstā raksta Kohbergers. "Es nejūtu nekādas emocijas, tāpēc varu teikt un darīt visu, ko vēlos, ar nelielu nožēlu."

Pensilvānijas štata iedzīvotāji apgalvo, ka vīrietim jau iepriekš ir bijušas noslieces uz noziedzīgu rīcību, uzmākšanos sievietēm un agresiju.

Džordans Serulneks, Pensilvānijas alus darītavas īpašnieks, stāsta, ka aizdomās turamais agrāk pret sievietēm izturējies nepiedienīgi. Gan kolēģes, gan arī klientes vairākkārt sūdzējās, ka Braiens Kohbergers viņām uzmācies. Vīrietis ir mēģinājis noskaidrot sieviešu dzīvesvietu un attiecību statusu, bet, ja nesaņēma atbildes uz jautājumiem, kļuvis agresīvs.

Telefons kā pavediens

Policija joprojām nav atradusi slepkavības ieroci vai motīvu, bet ir publicēti Kohbergera aizturēšanas iemesli, tostarp tas, ka viņa DNS sakrita ar nozieguma vietā atrastā naža apvalku.

Oficiālā informācija liecina, ka vīrietis jau iepriekš ir atradies netālu no mājas, kurā upuri tika sadurti līdz nāvei.

Policijas iegūtie mobilo tālruņu ieraksti apstiprināja, ka vīrieša telefons atradās netālu no īres mājas, kurā dzīvoja studenti, vismaz divpadsmit reizes laikā no jūnija līdz slepkavību rītam.

Maskavas policija apstiprināja, ka aizdomās turamā telefons atradās nozieguma vietā pulksten 2.47 slepkavību naktī. Telefons tika izslēgts vai iestatīts lidojuma režīmā līdz pulksten 4.48 no rīta.

Izrādās, ka jau divas nedēļas pirms tam policija aicināja sabiedrību uzmanīties no baltas "Hyundai Elantra" automašīnas, iestādes par to brīdināja tuvāko apkārtņu dienestus. 2022. gada 29. decembrī Vašingtonas štata policija atrada konkrēto automašīnu, kura piederēja Braienam Kohbergeram.

15. decembrī Indiānas štatā par braukšanas pārkāpumiem automašīnu divas reizes apturēja policija.

Policija Braiena Kohbergera mājvietā konfiscēja sarkanbrūni notraipītu spilvendrānu un spalvas, kas, iespējams, ir no suņa, kurš piederēja vienai no studentēm.

Meitene, kas redzēja slepkavu

Viena no istabas biedrenēm, kurai izdevās izdzīvot, policijai stāstīja, ka slepkavību laikā ir dzirdējusi, ka kāds raud, un vīrieša balsi, kuru viņa neatpazina, sakot: "Viss ir labi. Es jums palīdzēšu."

Meitene varas iestādēm stāstīja, ka ir piegājusi pie savas istabas durvīm un redzējusi vīrieti, kurš bija ģērbies melnā un uz sejas uzvilcis masku.

Vīrietim bija kuplas uzacis. Tikai tad, kad vīrietis izgāja pa pagalma durvīm, meitene saprata, kas notiek. Viņa aizslēdza savas guļamistabas durvis un devās atpakaļ gultā.

Policijai viņa piezvanīja tikai 11.58 no rīta. Maskavas policijas priekšnieks Džeimss Frajs sacīja, ka nezina, kāpēc netika piezvanīts brīdī, kad notika slepkavības.

Policijas un sabiedriskās drošības psiholoģe skaidro, ka meiteni, visticamāk, bija paralizējušas bailes un apjukums. "Cilvēki, kuri savas dzīves laikā nav piedzīvojuši šāda veida traumas, to nesapratīs," norāda psiholoģe.

Četri nevainīgie studenti

Medisona, Keilija un Ksana bija istabas biedrenes, kuras kopā dzīvoja mājā netālu no universitātes pilsētiņas, savukārt ceturtais upuris Ītans Čepins tur nedzīvoja, bet bija ciemos pie savas draudzenes Ksanas.

21 gadus vecā Medisona Mogena Aidaho universitātē studēja mārketingu, bet 21 gadu vecā Keilija Gonkalvesa universitātē studēja vispārīgās zinātnes. Abas meitenes bija labākās draudzenes jau no sestās klases.

"Viņas kopā mācījās vidusskolā, pēc tam kopā meklēja universitātes. Galu galā viņas kopā arī dzīvoja universitātes pilsētiņā," stāsta Stīvs Gonkalvess, Keilijas tēvs.

"Beigās viņas nomira kopā, vienā istabā, vienā gultā," viņš piebilda. 

Bens Mogens, Medisonas tēvs, saka, ka Medisona ir vecāku vienīgais bērns, tāpēc viss, ko viņa jebkad darīja, bija liels sasniegums. Runāšana par meitu bija Bena lepnums. Vīrietis stāsta, ka abiem ļoti patika kopā apmeklēt mūzikas koncertus.

20 gadus vecā Ksana Kernodle universitātē studēja mārketingu. Ītans Čepins, 20 gadus vecs pirmkursnieks, universitātē apguva atpūtas, sporta un tūrisma vadības specialitāti.

Četriem nogalinātajiem Aidaho universitātes studentiem nebija iepriekšējas saistības ar vīrieti, kurš apsūdzēts viņu saduršanā līdz nāvei, par to ziņo viena upura ģimenes advokāts.

Universitātes pilsētiņa šobrīd

Aizdomās turamā aizturēšana ziemas brīvlaikā ir mazinājusi daudzu studentu bailes. Lai arī mācības atsākas klātienē, studenti atzīst, ka pilnīgas drošības sajūta ir neatgriezeniski sagrauta.

"Es laiku pavadu kopā ar citiem cilvēkiem. Nekad nepalieku viens pats," stāsta otrā kursa students Šua Malders.

Aidaho universitātes studentiem būs iespēja apmeklēt pašaizsardzības nodarbības. Vietējās varas iestādes palielinās patrulēšanu universitātes pilsētiņā un apkārtējos rajonos.

"Mums visiem tas šķiet sirreāli," saka Aidaho universitātes studentu dekāns Blēns Eklss. "Studenti vēlas saprast, kāpēc tas notika un kāpēc nogalināti tika tieši šie studenti."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu