Ķekars par 12 000 dolāru. Ar ko tik īpašas ir pasaulē dārgākās vīnogas? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: jakkapong somnongwa/Shutterstock

Japāņu rubīna romiešu vīnogas ir izpelnījušās pasaulē dārgāko vīnogu godu. 2020. gadā izsolē viens vīnogu ķekars tika pārdots par 12 000 ASV dolāru, kas ir aptuveni 400 dolāru par vienu vīnogu, vēsta medijs "Insider". Ar ko tās ir tik īpašas?

Viena šāda vīnoga ir aptuveni četras reizes lielāka nekā parastās vīnogas, ko esam pieraduši redzēt veikalos. Turklāt tās garšai un krāsai ir jābūt perfektai. Tai ir jāsver vismaz 20 gramus un jāsatur vismaz 18% cukura. Tām ir unikāli salda garša.

Japāņu kultūrā augļi tiek uzskatīti par greznību un dāvanu. Turklāt lielveikalos augļus, kas bojāti vai nav pareizajā formā, ieraudzīt var ļoti reti. Japānā tiek strikti pārbaudīts, vai augļi un ogas atbilst kvalitātes standartiem.

Inspektori izmanto ļoti specifiskus kritērijus, pētot katru rubīna romiešu šķirnes vīnogu. Augstākās kvalitātes vīnogas iedala trīs kategorijās: superior, special superior un premium klases. 

Superior rubīna romiešu vīnogu ķekars var izmaksāt no 90 līdz 140 dolāriem, bet special superior klases ķekara cena var būt no 180 līdz 450 dolāriem.

Premium klases vīnogas ir ārkārtīgi retas. Fermeri cer pārdot tās par vairāk nekā 1000 dolāriem.

Lai vīnogas kvalificētos kā premuim klases, tām ir jābūt nevainojamām. 2021. gadā vien divas romiešu vīnogu partijas kvalificējās šai kategorijai, bet 2019. un 2020. – neviena.

Romiešu rubīna vīnogas aug tikai Japānas Išikava prefektūrā, kur tās tiek audzētas siltumnīcās, lai fermeri varētu labāk kontrolēt to augšanas procesu. Katra vīnoga tiek monitorēta un apkopta tā, lai visas ogas ķekarā izskatītos identiskas. Lai vīnogas augtu pareizajā izmērā, tiek izmantota speciāla vīnogu retināšanas ierīce un šķēres.

Vēl viens svarīgs faktors ir gaisma, ko kontrolē, pieliekot vai noņemot lapas vīnogulājiem. Bet tas ir tikai viens no rīkiem, ko lauksaimnieki izmanto, lai pārliecinātos par to, ka siltumnīcā iekļūst pietiekoši daudz gaismas. Tāpat lauksaimnieki var aprēķināt vīnogām nepieciešamo gaismas daudzumu, izmantojot programmu, kas izstrādāta kopā ar privātu IT uzņēmumu. 

Vēl viens elements, kas romiešu rubīna šķirnes vīnogas padara tik īpašas, ir to audzēšanas temperatūra, ko audzētāji regulē, atverot siltumnīcas sānus un griestus, lai tā būtu pēc iespējas vēsāka un vēdinātāka.

2020. gadā pārdošanā bija vien 25 tūkstoši romiešu rubīna vīnogu ķekaru. Tā ir niecīga daļa no visas Japānas gada vīnogu produkcijas, kas togad bija aptuveni 163 000 tonnu.

Pirmās romiešu rubīna vīnogas nonāca pārdošanā 2008. gadā, bet centieni šo šķirni izveidot sākās jau 1995. gadā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu