Ne tikai Rietumi: kādu militāro palīdzību saņem Ukraina no citām valstīm? (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
T-72 tanks.
T-72 tanks. Foto: Reuters/ScanPix

Bruņuvestes no Japānas, mīnmetēji no Irānas, artilērijas lādiņi no Pakistānas un tanki no Marokas. Ekipējums un ieroči Ukrainā nonāk ne tikai no NATO vai Eiropas Savienības valstu krājumiem, bet arī no citām valstīm.

Jau decembrī Āfrikas plašsaziņas līdzekļi ziņoja, ka Maroka plāno pārdot Ukrainai aptuveni 20 Padomju Savienības laikā ražotus tankus T-72. Janvāra sākumā šie tanki tika novēroti Čehijas rūpnīcā, kur tos modernizēja pirms nosūtīšanas uz Ukrainu, vēstī Igaunijas raidsabiedrība ERR.

Lai gan darījuma detaļas netiek publiski izpaustas, visticamāk, ka Maroka saņems ieņēmumus no veco tanku un, iespējams, arī amerikāņu ieroču pārdošanas. Ziemeļāfrikas valsts arsenālā jau ir ievērojams daudzums ASV tanku. Maroka ir pirmā Āfrikas valsts, kas ir nodevusi ieročus Ukrainai. Āfrikas valstu vidū valda diezgan prokrievisks noskaņojums, tomēr kontinentā ir daudz Krievijā ražotu ieroču, kurus ukraiņi varētu izmantot.

Līdzīga situācija ir arī Dienvidamerikā un Centrālamerikā. "Voice of America" raksta, ka šajās valstīs ir liels skaits PSRS laikā ražotu helikopteru, bet, piemēram, Peru un Urugvajai ir arī bruņumašīnas, tanki un pretgaisa aizsardzības sistēmas.

Ir arī daži MIG-29 iznīcinātāji - tāda paša tipa, kādus izmanto Ukrainas gaisa spēki.

MIG-29.
MIG-29. Foto: Reuters/ScanPix

Amerikāņi piedāvā barteru šīm valstīm. Tas var būt diezgan vilinošs veids, kā par labu cenu apmainīt vecos ieročus pret jauniem, taču līdz šim no Dienvidamerikas un Centrālamerikas valstīm uz Ukrainu atklāti nav nosūtīti ieroči.

Ukrainas karavīri ir redzēti arī lietojam pakistāniešu artilērijas lādiņus, kas ir piemēroti veciem PSRS laikā ražotajiem lielgabaliem, kuru krājumi ir īpaši trūcīgi, jo Rietumos šāda veida munīciju neražo. Iespējams, ka desmitiem tūkstošu šo mīnmetēju augustā no Pakistānas uz Rumāniju nogādāja britu lidmašīnas, taču Lielbritānija to publiski nav apstiprinājusi.

Vēl dīvaināk - Ukrainā ir pamanīti Irānas mīnmetēji, Sudānas mīnmetēji un Ķīnas ložmetēji.

Lai gan to precīza izcelsme ir daudz neskaidrāka, iespējams, ka šos ieročus savulaik konfiscējušas Rietumvalstis.

Tāpat ir pamanīti mīnmetēji no Azerbaidžānas, taču azerbaidžāņi noliedz to pārdošanu.

Izraēla ir piegādājusi bruņuvestes, ķiveres, bet ne ieročus. Izraēla kā ražotājvalsts neļauj citām valstīm piegādāt Ukrainai savus ieročus, piemēram, prettanku raķetes SPIKE, kas ir arī Igaunijai. Tajā pašā laikā netālu no Hersonas ir pamanīti Izraēlas izcelsmes bruņoti apvidus automobiļi. Izraēla noliedz, ka būtu atļāvusi to piegādi.

Lai gan Tuvo Austrumu valstīm ir gan vecie Krievijas ieroči, gan jauna vietējā ražošana, gan augstākās klases Rietumu tehnoloģijas, citas šī reģiona valstis nav sūtījušas militāro palīdzību.

No Āzijas valstīm palīdzību Ukrainai ir nosūtījušas Dienvidkoreja, Japāna un Taivāna. Līdz šim šis atbalsts ir bijis tikai ķiveres, bruņuvestes un bezpilota lidaparāti. Tajā pašā laikā Dienvidkorejas ieroču rūpniecība papildina Rietumu krājumus. Amerikāņi pērk artilērijas vienības, bet poļi - tankus.

Lielākais NATO un ārpus ES esošais Ukrainas atbalstītājs ir Austrālija. Austrālieši ir piegādājuši gan bruņumašīnas, gan artilēriju, gan daudz ko citu. Militāro palīdzību sniedz arī Jaunzēlande.

Tā kā Rietumiem ir politiski svarīgi atbalstīt Ukrainu, par lielu daļu ieroču piegāžu tiek skaļi paziņots. Citas valstis, kuras ir tālu no kara, var pārdot ieročus, bet par to tik skaļi nepaziņo.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu